THEPOWERGAME
Το ελληνικό είναι σήμερα το μόνο 10ετές ομόλογο στο οποίο εκδηλώνονται κάποιες αγορές, απορροφώντας τη χθεσινή πίεση που το οδήγησε σε 5,1% απόδοση, άκρως απαγορευτική για απευθείας έξοδο στις αγορές.
Η απόδοση διαμορφώνεται σε 4,8%, όταν ο γερμανικός τίτλος σκαρφαλώνει εκ νέου στο 2,2% και ο ιταλικός στο 4,6%, ενώ και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το αμερικανικό ξεπερνάει το 3,8%, επίπεδα πρωτοφανή που παραπέμπουν στην εποχή της κρίσης της περασμένης 10ετίας.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συστήνουν αγορές σε ομόλογα με το πρόσχημα ότι οι αποδόσεις θα αποκλιμακωθούν όταν ηρεμήσουν τα πράγματα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων. Μάλιστα, βγαίνουν και συστάσεις για αγορές στα αμερικάνικα ομόλογα, αλλά πιο ψύχραιμες φωνές διατείνονται ότι το όποιο κέρδος, μπορεί να επηρεαστεί από την άνοδο του δολαρίου σε σχέση με το ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ρίσκο είναι μεγάλο, οπότε συστήνεται η διατήρηση μετρητών, τουλάχιστον σε ποσοστό 70%, τακτική που ακολουθούν οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές.
Η δε άνοδος του ελληνικού 10ετούς από 0,60% πριν από ένα χρόνο στο 5%, σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, είναι περισσότερο τεχνική, καθώς δεν αγγίζει την κυβέρνηση α) γιατί το χρέος είναι ρυθμισμένο, β) μόλις το 20% βρίσκεται στα χέρια της αγοράς, ενώ το υπόλοιπο στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, και γ) τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 40 δισ. ευρώ, ενώ το 2023 ο προϋπολογισμός θα «γράψει» πρωτογενές πλεόνασμα.
Τα νέα αυτά θα περάσουν και στους ξένους αναλυτές, τον ερχόμενο Νοέμβριο στο roadshow που θα πραγματοποιήσει η εγχώρια κεφαλαιαγορά στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα θα υπάρξει κι άλλη επαφή με τους θεσμικούς επενδυτές, παρουσία του πρωθυπουργού (τον Οκτώβριο) στο Λονδίνο.
Η θύελλα στην Ευρώπη και οι αντοχές στην Ελλάδα
Τα νέα αυτά επιβεβαιώνουν το ρεπορτάζ του powergame.gr ότι η χώρα μας δεν βρίσκεται στο αρνητικό επίκεντρο των χρηματαγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τα έντοκα γραμμάτια που εκδώσαμε με επιτόκιο 1,95% είχαν κατά 77% συμμετοχή ξένων.
Αυτό που ενδιαφέρει, λοιπόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είναι να φέρει τον προϋπολογισμό σε τέτοιο σημείο, ώστε τη Δευτέρα να γίνεται σαφές ότι θα επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου, το οποίο όμως (όπως εξήγησε ο Χρήστος Σταϊκούρας) δεν θα πετύχει το +1% που είχε τεθεί ως στόχος. Πιθανότατα να είναι λίγο πάνω από το +0,5%, όλοι όμως θεωρούν ότι μία τέτοια επίδοση μέσα σε αυτή την περίοδο δραματικών ανακατατάξεων και αλλαγών θα θεωρηθεί επιτυχία από τις αγορές. Άλλωστε για να επιτευχθεί πλεόνασμα το κράτος χρειάζεται φορολογικά έσοδα και τα φορολογικά έσοδα έρχονται όταν υπάρχει ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη για του χρόνου προβλέπεται στο 2,1% από το Υπουργείο Οικονομικών και στο 2,8% από την Τράπεζα της Ελλάδος, όταν σχεδόν όλος ο υπόλοιπος κόσμος θα έχει πέσει σε ύφεση.