THEPOWERGAME
Στη δίνη του κυκλώνα έχουν περιέλθει τα ευρωπαϊκά assets σε μία μέρα που ομόλογα και μετοχές βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Οι σωρευτικές εκροές κεφαλαίων πλησιάζουν ως ποσοστό το 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων (Assets under management – ΑUM), και το ποσοστό αυτό είναι από τις χειρότερες επιδόσεις στις αγορές, άμεσα συγκρινόμενο με το sell off της πανδημίας Covid-19 του 2020 και προσεγγίζουν να γίνουν συγκρίσιμες με την κρίση του χρέους της Ευρωζώνης του 2011-2012, επισημαίνει σε report της η Citigroup, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί.
Ακόμη και τα αμοιβαία κεφάλαια ESG έχουν δει εκροές σε έξι από τους επτά τελευταίους μήνες, επισημαίνει η Citi.
Επίσης, η Ευρώπη βιώνει πιο σκληρό sell off, αφού τα ευρωπαϊκά μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια βρίσκονται σε τροχιά οκτώ συνεχόμενων μηνών με εκροές συνολικού ύψους $98 δισ. (περίπου 6% των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων), ξεπερνώντας κατά πολύ τις άλλες περιοχές. Οι σωρευτικές εκροές φέτος ως ποσοστό των συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων είναι τώρα χειρότερες από το sell-off της Covid, συγκρίσιμες με την κρίση της Ευρωζώνης το 2011/12, αλλά εξακολουθούν να είναι μικρότερες από το GFC.
Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αναμετράται με τα χαμηλά που έγραψε στις 6 Ιουλίου, τις 779 μονάδες, ενώ λίγο πιο πριν διαπραγματευόταν στις 884 μονάδες με απώλειες 1,5% και συναλλαγές πάνω από τα 25,5 εκατ. ευρώ. Στους πωλητές περιλαμβάνονται κυρίως Έ λληνες θεσμικού επενδυτές, αυτό που η Citigroup ονομάζει ως αμοιβαία κεφάλαια.
Πτώση 3,5% για τον τραπεζικό κλάδο, στις 511 μονάδες. Τα χαμηλά των τραπεζών φέτος ήταν οι 443 μονάδες. Πάνω από 5% η πτώση στην Πειραιώς, 4,2% στην Eurobank, 3,3% στην Alpha και 2,98% στην ΕΤΕ, συνθέτουν την εικόνα του κλάδου. Πάνω από 1,3 εκατ. τεμάχια έχουν αλλάξει χέρια στην Άλφα, 445 χιλιάδες στην ΕΤΕ, 2,1 στην Eurobank και μόλις 275 χιλιάδες κομμάτια στην Πειραιώς.
H μεγαλύτερη ένταση πωλήσεων πραγματοποιείται στη Eurobank, αφού έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 2,1 εκατ. τεμάχια. Με εξαίρεση τα ΕΛΠΕ και την Μότορ Όιλ που ενισχύονται 0,8% και 1,9% αντίστοιχα, εξαιτίας της αναβολής του ευρωπαϊκού φόρου στα διυλιστήρια, τα υπόλοιπα blue chips υποχωρούν σφόδρα. Πάνω από 3,25 η πτώση στην Aegean, 1,7% στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 5,6% στην Coca Cola με 34 χιλιάδες κομμάτια, άνω του 2% οι απώλειες στη ΔΕΗ με 104 χιλιάδες, 2,3% η πτώση στην ΕΥΔΑΠ.
Διασώζονται η Τέρνα Ενεργειακή ενόψει αποτελεσμάτων αύριο Πέμπτη, με το χαρτί να ενισχύεται 0,9%, στα 16,45 ευρώ με 95 χιλιάδες κομμάτια. Στα 12,06 ευρώ υποχωρεί ο ΟΠΑΠ, αλλά στα 14,22 ανακάμπτει ο ΟΤΕ.
Ως προς τα ομόλογα οι πιέσεις συνεχίζονται, ανεβάζοντας την απόδοση για πρώτη φορά από το 2018 σε 5,01%, ακολουθώντας την πορεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών τίτλων. Σε 2,20 σκαρφάλωσε η απόδοση του Γερμανικού και σε πάνω από 4,8% του ιταλικού.