THEPOWERGAME
Αυξάνονται εκ νέου οι τιμές του φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μειώσει τις προμήθειες μέσω Ουκρανίας, που αποτελεί την τελευταία διαδρομή παράδοσης αερίου στη Δυτική Ευρώπη. Την ίδια ώρα, εν μέσω αιτημάτων για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου η νέα κλιμάκωση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς.
Σημειώνεται πως τα προθεσμιακά συμβόλαια του δείκτη αναφοράς ενισχύθηκαν έως και 14%, κάνοντας άλμα για δεύτερη ημέρα. Η προειδοποίηση της Μόσχας κλιμακώνει την ενεργειακή σύγκρουση με την Ευρώπη, μετά τις διαρροές στον Nord Stream που οι ευρωπαϊκές αρχές αποκαλούν «σαμποτάζ».
Το ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 13,1% στα 209,61 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Το αντίστοιχο βρετανικό συμβόλαιο αυξήθηκε κατά 23%.
Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης που πλησιάζει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν γρήγορα τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
Σημειώνεται ως ο ενεργειακό πόλεμος κλιμακώνεται τώρα που η Gazprom απειλεί να κόψει το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην Ευρώπη και μέσω Ουκρανίας σύμφωνα με χθεσινοβραδινή της ανακοίνωση. Ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο κολοσσός του φυσικού αερίου επικαλείται αντιπαράθεση με τον ουκρανικό διαχειριστή Naftogaz σε ό,τι αφορά τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Naftogaz προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο κατηγορώντας την Gazprom ότι δεν έχει καταβάλει τις προβλεπόμενες οφειλές (τέλη) για τη διαμετακόμιση αερίου μέσω Ουκρανίας.
Η Gazprom διεμηνύει ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλει κυρώσεις κατά της Naftogaz σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, με συνέπεια να μην καταβληθούν στην Ουκρανία τα τέλη διαμετακόμισης.
«Η Gazprom απορρίπτει κατηγορηματικά όλους τους ισχυρισμούς της Naftogaz Ukrainy σχετικά με τις κινηθείσες διαδικασίες σχετικά με τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη – οι υπηρεσίες που δεν παρέχονται από την ουκρανική πλευρά δεν πρέπει και δεν θα πληρωθούν» σημειώνει ο ρωσικός κολοσσός.
Η αγορά του φυσικού αερίου πάντως είχε δείξει τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης των πιέσεων την τελευταία εβδομάδα, με τις τιμές να υποχωρούν αισθητά από τα υψηλά του Αυγούστου, ωστόσο οι ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις χτες στον αγωγό Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα άλλαξαν άρδην το τοπίο με το φυσικό αέριο να σημειώνει ράλι 20%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο αγωγός μετά τις ζημιές που υπέστη δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρει φυσικό αερίο στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαλείφοντας και τις ελάχιστες πιθανότητες που είχαν απομείνει να τον επαναφέρει κάποια στιγμή σε λειτουργία η Μόσχα.
Έτσι, η επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και την αφήνει ακόμα περαιτέρω εκτεθειμένη σε ενδεχόμενες διακοπές εφοδιασμού από τις ΗΠΑ.
Την ώρα, μάλιστα, που ο τυφώνας Ίαν πλησιάζει στον Κόλπο του Μεξικού και οδήγησε στο προληπτικό κλείσιμο ορισμένων εγκαταστάσεων εξόρυξης ενεργειακών προϊόντων, εγείροντας ανησυχίες για τη συγκεκριμένη πηγή εφοδιασμού.