THEPOWERGAME
Σε νέο γύρο αναταράξεων έχουν μπει οι αγορές από την Αμερική έως την Ευρώπη την ώρα που οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται επικίνδυνα, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση στη Ρωσία, επικαλούμενος απειλές εκ μέρους του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, υπογράμμισε την πρόθεση της Μόσχας να μεταχειριστεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της ώστε να προστατευθεί.
Η φράση «δεν μπλοφάρω» διά στόματος Πούτιν οδηγεί σε περαιτέρω κλιμάκωση τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε συναγερμό τις αγορές, με τους επενδυτές να γυρνούν εκ νέου την πλάτη τους στα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, όπως είναι οι μετοχές και να στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα.
Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι
Απώλειες 1% κατέγραφε το ρούβλι έναντι του δολαρίου, μετά το διάγγελμα Πούτιν. Το ρωσικό νόμισμα υποχώρησε λίγο μετά τις 9 το πρωί ώρα Ελλάδος στα 61,2 ρούβλια ανά δολάριο.
Άλμα 2% για το πετρέλαιο – Σε άνοδο σχεδόν 10% στην τιμή του φυσικού αερίου
Αντιθέτως, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, οι τιμές του πετρελαίου πήραν ώθηση στις διεθνείς αγορές.
Το West Texas Intermediate εκτινάχθηκε 2%, πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, στα 85,58 δολάρια. Το αργό πετρέλαιο αναμένεται να κλείσει το πρώτο τρίμηνο με πτώση των τιμών εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επηρεάζουν τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας.
Η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε άλμα κατά σχεδόν 10% και έφτασε στα 212 ευρώ η κιλοβατώρα.
Σε αυτό το κλίμα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου παράδοσης Οκτωβρίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 7,6% στα 209 ευρώ η μεγαβατώρα. Νωρίτερα, «άγγιξε» κέρδη 10% στα 213 ευρώ η μεγαβατώρα.
Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Πτώση σημειώνουν οι τιμές των μετοχών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη στο ξεκίνημα των συναλλαγών με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στις ΗΠΑ και στον Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως το βράδυ στις 21:00 ώρα Ελλάδος αναμένεται η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με την αύξηση των επιτοκίων.
Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,18% στις 402,68 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,01% στις 12.550 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 0,42% στις 5.954 μονάδες. Στη Βρετανία ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση κατά 0,07%, στις 7.187 μονάδες.
Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB καταγράφει πτώση κατά 0,02% στις 21.767 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει απώλειες κατά 0,49% στις 7.834 μονάδες.
Το ευρώ υποχωρεί και οι αγορές ομολόγων καταγράφουν ράλι
Ευνοημένα από τη σημερινή ημέρα και τα κρατικά ομόλογα στην Ευρωζώνη, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί σε αυτά. Η απόδοση του γερμανικού κρατικού bund υποχωρεί κατά 5 μονάδες βάσεως, ενώ παρόμοια είναι η αντίδραση των αντίστοιχων τίτλων των χωρών του πυρήνα της Ευρωζώνης.
Το ευρώ υποχώρησε στα 0,9885 δολάρια, σημειώνοντας πτώση 0,7%.
Σε υψηλό 20ετίας το δολάριο
Το δολάριο έφτασε σε νέο υψηλό 20ετίας τη στιγμή που οι αγορές αντιδρούν νευρικά.
Ειδικότερα, στην αγορά του συναλλάγματος το δολάριο ανέβηκε έως και 0,6% για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002. Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,3% στα 1,134 δολάρια και το ευρώ έχασε 0,7% με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 0,99 δολ. ανά 1 ευρώ.
Το δολάριο θεωρείται ευρέως ως νόμισμα – «καταφύγιο» σε περιόδους γεωπολιτικής έντασης και οικονομικής πίεσης. Το γεν της Ιαπωνίας, σημείωσε αύξηση έως και 0,3% την Τετάρτη στα 143,33 γεν έναντι του δολαρίου σύμφωνα με τους Financial Times.
ΧΑ: Κατρακυλά κάτω από τις 830 μονάδες
Αρνητικό ξεκίνημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν, με την αγορά ωστόσο να κρατά «αντίσταση» ενόψει ανακοινώσεων της Fed και αποτελεσμάτων Βιοχάλκο, σπεύδοντας ταυτόχρονα σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών σε περιπτώσεις μετοχών, όπως η Τράπεζα Πειραιώς.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών άνοιξε στις 826 μονάδες, με απώλειες 0,87%, σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου, από το οποίο ευνοήθηκαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις επιλεγμένες μετοχές κι αυτές, τραπεζικές.
Σε τροχιά ανόδου τα πολύτιμα μέταλλα
Σε ανοδική τροχιά μπαίνουν και οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων. Αυτή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,54% και διαμορφώνεται στα 1.679,60 δολάρια η ουγκιά, ενώ ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της τάξεως του 1,20% καταγράφουν οι τιμές του άργυρου και της πλατίνας.
Το διάγγελμα
Νωρίτερα, ο Ρώσος ηγεμόνας ισχυρίστηκε ότι η Ουάσιγκτον πιέζει το Κίεβο να μεταφέρει τις εχθροπραξίες στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ πρόσθεσε ότι χρησιμοποιήθηκε πυρηνικός εκβιασμός, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες. Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατευθεί, είπε ο κ. Πούτιν. «Διαθέτουμε πολλά όπλα για να απαντήσουμε και δεν πρόκειται για μπλόφα», είπε με νόημα.
Το διάγγελμα περιείχε και την ανακοίνωση της υπογραφής του διατάγματος μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, με τον κ. Πούτιν να δηλώνει ότι οι σχετικές διαδικασίες στρατολόγησης αρχίζουν «από σήμερα», φανερώνοντας πόσο επείγουσα είναι πλέον η κατάσταση για τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Η επιστράτευση, είπε, θα αφορά όσους ανήκουν στις εφεδρείες και όχι τον γενικό πληθυσμό. Ο Πούτιν τόνισε ότι ο «κύριος στόχος» της «απελευθέρωσης» του λαού της περιοχής του Ντονμπάς «παραμένει αμετάβλητος».
Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή να εξισωθεί το νομικό καθεστώς των εθελοντών στις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας με το κανονικό στρατιωτικό προσωπικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κάτι που ουσιαστικά αποτελεί απορρόφηση των φιλορώσων αυτονομιστών στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Δύση θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία», αποφάνθηκε ο ηγέτης του Κρεμλίνο: «Έχει αρχίσει έναν πυρηνικό εκβιασμό εναντίον της Ρωσίας, ξεπερνώντας κάθε όριο».
Έκανε ξανά λόγο για νεοναζιστές στην Ουκρανία και ισχυρίστηκε ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί αναγνωρίσεις σε όλη τη Νότια Ρωσία μέσω των μυστικών υπηρεσιών του. «Η Δύση δεν επιθυμεί την ειρήνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας», είπε ο κ. Πούτιν.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση θα αυξήσει τα κονδύλια για την παραγωγή όπλων, με τόνο που θύμισε τον Στάλιν κατά τη χιτλερική εισβολή στη Σοβιετική Ένωση το 1941. Στους Ρώσους που εργάζονται σε οργανισμούς του στρατιωτικο-βιομηχανικού τομέα χορηγείται το δικαίωμα αναβολής από τη στράτευση, σύμφωνα με το διάταγμα Πούτιν.