THEPOWERGAME
Ένας μακρύς κατάλογος ανησυχιών, από τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης, έως την αγορά κατοικίας της Κίνας και την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, οδήγησε τελευταία σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου έως τα 92 δολάρια/βαρέλι, πριν ανακάμψουν προς τα 99 δολάρια.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν στο σύνολό τους σχεδόν οι αγορές των εμπορευμάτων, από το αλουμίνιο έως το καλαμπόκι, υποχωρώντας σημαντικά από τα υψηλά της φετινής χρονιάς.
Παρ’ όλα αυτά, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι τα εμπορεύματα έχουν προεξοφλήσει την ύφεση περισσότερο από κάθε άλλη επενδυτική κατηγορία και γι’ αυτό στην παρούσα φάση αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας εκτιμούν ότι ο κίνδυνος ύφεσης στο επόμενο δωδεκάμηνο είναι σχετικά χαμηλός, με εξαίρεση φυσικά την Ευρώπη. Τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας αλλά όχι συρρίκνωση, καθώς η αδυναμία του κλάδου της μεταποίησης αντισταθμίζεται από τον ακόμη πολύ δυναμικό κλάδο των υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας της τουριστικής έκρηξης.
Επιπλέον, καμία από τις οικονομίες που ξεκίνησαν πρώτες τις αυξήσεις επιτοκίων δεν βρίσκεται σε ύφεση, ενώ όλες συνεχίζουν να εμφανίζουν υψηλό πληθωρισμό. Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η οικονομία θα παραμείνει για κάμποσο καιρό ακόμη σε μία παρατεταμένη τελική φάση του κύκλου. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει ότι τα εμπορεύματα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να έχει κάποιος προς το τέλος του οικονομικού κύκλου.
Οι μετοχές, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να υποφέρουν όσο ο πληθωρισμός θα παραμένει υψηλός και η Fed είναι πιθανότερο να εκπλήξει με νέες αυξήσεις. Τα εμπορεύματα, από την άλλη, είναι η καλύτερη επένδυση σε περιόδους όπως αυτή, όπου η ζήτηση συνεχίζει να ξεπερνά την προσφορά. Γι’ αυτό, από τη στιγμή που οι αναλυτές της Goldman Sachs κάνουν λόγο για νέα μείωση στη διάθεση ανάληψης κινδύνου, εκτιμάται ότι η συσχέτιση μεταξύ των εμπορευμάτων και άλλων assets υψηλού ρίσκου θα υποχωρήσει ξανά.
Για το πετρέλαιο, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι η πτώση από τα 123 δολάρια που βρισκόταν στις αρχές Ιουνίου, έδωσε ώθηση στη ζήτηση, το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ήθελαν οι αγορές καθώς τα θεμελιώδη αποδείχθηκαν πιο σφιχτά από το αναμενόμενο, με τη ζήτηση να εμφανίζεται ισχυρότερη και την προσφορά εκτός Ρωσίας να απογοητεύει. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο αποτελεί την καλύτερη αγοραστική ευκαιρία στις αγορές ενέργειας, με την αγορά να παραμένει σε έλλειμμα και σχεδόν ιστορικά χαμηλή παραγωγική ικανότητα, και διατηρούμε την τιμή-στόχο των 130 δολαρίων/βαρέλι για το Brent στο τέλος του έτους».
Πρόκειται, συνεχίζει η GS, για την φθηνότερη πηγή ενέργειας αυτή τη στιγμή σε όρους αμερικανικού δολαρίου ανά εκατομμύριο BTU. Επομένως, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να ωφελείται από τα υψηλά επίπεδα αντικατάστασης του φυσικού αερίου από πετρέλαιο, μία τάση που έχει επεκταθεί από την παραγωγή ηλεκτρισμού ακόμη και σε βιομηχανίες.