THEPOWERGAME
Σε νέα έκθεση της HSBC επισημαίνει πως η προσδοκία για στροφή στην πολιτική επιθετικής σύσφιξης της Fed και οι αυξανόμενες ελπίδες για μια ομαλή προσγείωση της ανάπτυξης έχουν ωθήσει υψηλότερα σχεδόν όλα τα assets από τα μέσα Ιουνίου. Κατά την άποψη της HSBC, ο οδηγός πίσω από αυτό το παρατεταμένο ράλι είναι κυρίως η αλλαγή στις τοποθετήσεις των επενδυτών οι οποίες και ήταν πολύ χαμηλές στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, και τώρα έχουν ανακάμψει.
Ως αποτέλεσμα, η HSBC βλέπει τώρα μια σειρά από ασυνέπειες μεταξύ και εντός των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και εκτιμά πως από τον Σεπτέμβριο αυτό το νέο σκηνικό αφήνει τις αγορές ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ διόρθωσης. Για αυτόν τον λόγο η HSBC τηρεί μάξιμουμ underweight στάση για τις παγκόσμιες μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης και τα κρατικά ομόλογα των ανεπτυγμένων οικονομιών.
Όπως τονίζει η HSBC, τα θεμελιώδη μεγέθη δεν έχουν αλλάξει τόσο πολύ από τον Ιούνιο και πριν ξεκινήσει το ράλι. Οι δείκτες της βρετανικής τράπεζας δείχνουν ολοένα και πιο ευρεία αδυναμία στο δεύτερο εξάμηνο, με τα προειδοποιητικά σημάδια να αναβοσβήνουν για την αγορά κατοικίας, την κατανάλωση και τις αγορές εργασίας.
Έτσι, όπως εξηγεί, αν και οι διεθνείς μετοχές έχουν αψηφήσει την… βαρύτητα, η HSBC εμμένει στην μάξιμουμ underweight στάση της λόγω των ακόλουθων κινδύνων που παραμονεύουν στις αγορές:
H HSBC δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει γρήγορη στροφή στην πολιτική της Fed και πιστεύει επίσης ότι τα επιχειρήματα για μια τέτοια αλλαγή είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν. Πολλά από αυτά ξεκινούν με πιο ήπια στοιχεία για τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες με βάση: 1) τις αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες που έχουν ήδη συμπιέσει τη ζήτηση και 2) τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων και αγαθών. Οι τιμές των αγαθών σίγουρα επιβραδύνονται αυτήν τη στιγμή και αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά διαφωνεί με την άποψη ότι οι πιθανότητες για ομαλή προσγείωση έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες.
Επίσης, όπως τονίζει η βρετανική τράπεζα, ακόμα κι αν η Fed επρόκειτο να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το επόμενο έτος, αυτό δε θα ισοδυναμούσε αυτόματα με θετικά νέα για τα risk assets. Παράλληλα οι προσδοκίες για την κερδοφορία των εισηγμένων είναι αρκετά αισιόδοξες, ειδικά για τις εταιρείες των κυκλικών κλάδων. Υπό το φως των ολοένα χαμηλότερων προσδοκιών ανάπτυξης, αυτό είναι παράλογο κατά την HSBC. «Δεδομένων των αυξημένων προσδοκιών για την κερδοφορία αναμένουμε μεγαλύτερη απογοήτευση το δεύτερο εξάμηνο», όπως σημειώνει, κάτι που θα ασκήσει ισχυρή πίεση στις αποτιμήσεις των μετοχών.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι τα μακροπρόθεσμα πραγματικά επιτόκια των ΗΠΑ αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα, αυτό δεν αντανακλάται στις αποτιμήσεις των μετοχών. Συγκεκριμένα, οι αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου της τεχνολογίας και των μετοχών «ανάπτυξης» συνέχισαν να ενισχύονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Η άποψη της HSBC είναι ότι αυτό θα διορθωθεί μέσω υψηλότερων πραγματικών επιτοκίων, και ως εκ τούτου θα προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο στις αποτιμήσεις των αγορών.
Έτσι, όπως καταλήγει η βρετανική τράπεζα, «το ράλι ανακούφισης που έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές λόγω των χαμηλότερων στοιχείων για τον πληθωρισμό και των ελπίδων για ήπια προσγείωση είναι μη βιώσιμο».