THEPOWERGAME
Μετοχές ΗΠΑ VS μετοχών Ευρώπης, σημειώσατε «1», υποστηρίζει η HSBC, καθώς εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση, ενώ η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στην ενεργειακή κρίση, η οποία θα χτυπήσει έντονα την οικονομία καθώς και τις μετοχές.
Αναλυτικότερα, παρά την πτώση του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο, η HSBC πιστεύει ότι η αμερικάνικη οικονομία θα αποφύγει την απότομη επιβράδυνση καθώς και την ύφεση, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας. Έτσι, διατηρεί overweight θέσεις στις αμερικανικές μετοχές, λόγω και των ισχυρών θέσεων πολλών εταιρειών στην αγορά, αλλά διατηρεί αμυντική στάση σε επίπεδο κλάδων, με έμφαση στην ποιότητα και επιλεκτική προσέγγιση εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Στην Ευρώπη, η οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα οδεύει προς στασιμότητα λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ωθώντας τον πληθωρισμό σε νέα επίπεδα ρεκόρ, και οδηγώντας σε αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5% από την ΕΚΤ στη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Οι διακοπές φυσικού αερίου και οι παρατεταμένες γεωπολιτικές εντάσεις αποτελούν αρνητικούς κινδύνους και για αυτό η HSBC παραμένει underweight στις μετοχές της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, τηρεί επίσης πολύ αμυντικές θέσεις σε κλαδικό επίπεδο, υποβαθμίζοντας τον χρηματοοικονομικό κλάδο και το real estate σε underweight, λόγω των ανησυχιών για την ανάπτυξη, ενώ αναβαθμίζει τις Υπηρεσίες Επικοινωνίας σε overweight λόγω των ελκυστικών μερισμάτων που προσφέρουν οι εταιρείες του κλάδου, και των ευκαιριών που υπάρχουν στο μέτωπο των συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Όπως εξηγεί, αιτία και αφορμή για την bearish στάση της HSBC στις ευρωπαϊκές μετοχές ήταν, είναι και θα συνεχίσει να είναι -τουλάχιστον προς το παρόν, ενεργειακή κρίση και ο σοβαρός αντίκτυπος που θα έχει στην οικονομία. Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 40% στα τέλη του προηγούμενου μήνα, πλησιάζοντας τα υψηλά που καταγράφηκαν στις αρχές Μαρτίου και ενισχύοντας τις υπάρχουσες ανησυχίες για τις προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, σημειώνει η βρετανική τράπεζα.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινείται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα (8,9% τον Ιούλιο) με περισσότερο από το μισό από αυτό να αποδίδεται στην άνοδο των τιμών της ενέργειας. Η πρόβλεψη του πληθωρισμού μετά την πανδημία αποτελεί σημαντική πρόκληση, αλλά με τις τιμές της ενέργειας να καλπάζουν και τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας να χρειάζονται χρόνο για να εξομαλυνθούν, είναι ασφαλές να υποστηρίξει κανείς ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πιθανότατα υπό πίεση τους επόμενους μήνες και πολύ πάνω από τους στόχους της ΕΚΤ ακόμη και το 2023, όπως σημειώνει η HSBC.
Η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς (και η προσδοκία για το πώς αυτό μπορεί να αλλάξει περαιτέρω) έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών των risk assets – και οι τιμές του φυσικού αερίου δεν αποτελούν εξαίρεση. «Ο βαθμός στον οποίο οι Ευρωπαίοι θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν επαρκείς προμήθειες παραμένει σε κίνδυνο, και επομένως αναμένουμε ότι οι ασταθείς και αυξημένες τιμές θα διατηρηθούν τους επόμενους μήνες» τονίζει η HSBC.
Όπως εξηγεί, η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας και πέρυσι βασίστηκε στη Ρωσία για το 45% των αναγκών της σε φυσικό αέριο. Η εξάρτηση από τη Ρωσία εκτιμάται ότι έχει ήδη μειωθεί στο 28% νωρίτερα φέτος, καθώς η Ευρώπη – μεταξύ άλλων – εξασφάλισε άνοδο 72% στις αγορές LNG. Ωστόσο, κοιτάζοντας το μέλλον, οι υπόλοιπες εισαγωγές από τη Ρωσία παραμένουν σημαντικές και δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Συνεπώς, τα παιχνίδια της Ρωσίας με το φυσικό αέριο αποτελούν το μεγάλο «βαρίδι» στις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, κάτι το οποίο χωρίς αμφιβολία θα επηρεάσει τα risk assets όπως οι μετοχές, παρά το πρόσφατο ράλι και τον εξαιρετικό σε όρους αποδύσεων Ιούλιο.