THEPOWERGAME
Τις μεγάλες αποκλίσεις που παρατηρούνται στη νομισματική πολιτική μεταξύ των τριών μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του κόσμου, επισημαίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley με φόντο την υποτίμηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα για ευρώ και γιεν, έναντι του δολαρίου, μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Οι διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουν επιλέξει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, αντανακλάται στους ισολογισμούς τους και στο πόσο τραβούν ρευστότητα από το σύστημα, τονίζει ο Σεθ Κάρπεντερ, παγκόσμιος επικεφαλής ανάλυσης της αμερικανικής τράπεζας.
Η ποσοτική σύσφιξη (QT) της Fed ξεκίνησε τον Ιούνιο και ο ρυθμός της θα διπλασιαστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Στην Ευρώπη, ενώ ο ισολογισμός της ΕΚΤ έχει αρχίσει να συρρικνώνεται, όσο αποπληρώνονται τα δάνεια TLTROs, η συρρίκνωση είναι μικρή, ενώ η αποπληρωμή των TLTROs είναι μία πολύ διαφορετική διαδικασία από το QT, αναφέρει ο Κάρπεντερ, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει να αντιμετωπίσει και την άνοδο των spreads των ομολόγων της περιφέρειας.
Όσο για την Ιαπωνία, η BoJ μπορεί να κινηθεί ακόμη και προς την αντίθετη κατεύθυνση και η στρατηγική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικού μεγέθους ποσοτική χαλάρωση, αν οι αγορές συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις αντοχές της κεντρικής τράπεζας. Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι έντονες διαφορές στην πολιτική, που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες θα μεγαλώσουν στο προσεχές διάστημα.
Σε απόλυτα νούμερα, η ΕΚΤ και η Fed διαθέτουν τους μεγαλύτερους ισολογισμούς, με την BoJ να έρχεται με μεγάλη διαφορά τρίτη. Αλλά σε σύγκριση με το ΑΕΠ, ο ισολογισμός της ιαπωνικής τράπεζας είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος και δεύτερη είναι η ΕΚΤ. Η Fed είναι πολύ χαμηλότερα ως ποσοστό του ΑΕΠ και καθώς το QT επιταχύνεται, το αποτύπωμά της στην αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί περαιτέρω ενώ της BoJ πιθανότατα θα αυξηθεί.
Η Fed άρχισε τη συρρίκνωση του ισολογισμού τον περασμένο μήνα και θα επιταχύνει τον Σεπτέμβριο με 60 δισ. δολάρια το μήνα σε κρατικά ομόλογα και 35 δισ. δολάρια σε τίτλους με εγγύηση ενυπόθηκα δάνεια. Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι το QT στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί ακόμα και όταν η οικονομία βρεθεί σε στασιμότητα, μία εκτίμηση που σύμφωνα με τον Κάρπεντερ έχει προεξοφληθεί από την καμπύλη των futures.
Για την ΕΚΤ, η πορεία συρρίκνωση του ισολογισμού είναι πιο σύνθετη καθώς οι αποπληρωμές των TLTRO δεν είναι κανονικό QT, ενώ η δέσμευση της ΕΚΤ να περιορίσει την άνοδο των spreads με το «εργαλείο κατά του κατακερματισμού», υποδηλώνει ότι υπάρχει κίνδυνος ακόμη και μεγέθυνσης του ισολογισμού της.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκεται στην αντίθετη όχθη. Ο ισολογισμός της είναι μακράν ο μεγαλύτερος ως προς το ΑΕΠ και παρά την υποτίμηση του γεν, ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία είναι χαμηλότερος από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, επιτρέποντας στον διοικητή Κουρόντα να συνεχίζει τη χαλαρή πολιτική.
Οι αγορές έχουν πολλά να αφομοιώσουν, σημειώνει η Morgan Stanley. Μετά το σοκ της πανδημίας, όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν ισχύει πλέον και η ρευστότητα στις αγορές θα επηρεαστεί από διάφορες αντίρροπες δυνάμεις. Στις ΗΠΑ, θα πρέπει η Fed να απορροφήσει πολλά ακόμη ομόλογα και καλυμμένα ομόλογα καθώς το χρηματοδοτικό κόστος αυξάνεται ενώ στην Ιαπωνία η BoJ έχει στην κατοχή σχεδόν τη μισή αγορά.