THEPOWERGAME
Το καμπανάκι χτύπησε η Citigroup, αφού όπως σημείωσε οι τιμές του αργού πετρελαίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν στα 65 δολάρια το βαρέλι έως τα τέλη του έτους και στα 45 δολάρια έως τα τέλη του 2023, εάν σημειωθεί μία ύφεση που θα πλήξει τη ζήτηση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, oι προβλέψεις θα μπορούσαν να σταθούν μόνο απέναντι σε ένα σενάριο, όπου δεν θα υπάρξει παρέμβαση από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ και οι επενδύσεις στο πετρέλαιο θα μειωθούν.
Την ίδια ώρα, πιθανολογείται ότι το 2022 και το 2023, οι εξαγωγές ρωσικού αργού θα παραμείνουν εύρωστες ακόμη και αν οι εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων ενδέχεται να μειωθούν. Τούτου λεχθέντος, η περαιτέρω αδυναμία της παγκόσμιας ζήτησης αργού πετρελαίου θα οδηγήσει σε υψηλότερα αποθέματα, τα οποία θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν στη συνέχεια τις τιμές του αργού, αναφέρει η Citi.
Η ξένη χρηματιστηριακή εταιρεία βλέπει το Brent στα 99 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του ημερολογιακού 2022 και στα 85 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο. Συνολικά, η μέση τιμή του Brent είναι 98 δολάρια το βαρέλι το 2022 και 75 δολάρια το 2023.
Πάντως, αυτή τη στιγμή, οι αναλυτές της Citi δεν περιμένουν τη βύθιση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. «Για το πετρέλαιο, η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι η ζήτηση γίνεται αρνητική μόνο στις χειρότερες παγκόσμιες υφέσεις. Όμως, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σε κάθε περίοδο ύφεσης σχεδόν στα επίπεδα του οριακού κόστους», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου.
Οι αγορές αργού πετρελαίου έχουν κατακλυστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η ύφεση, η καταστροφή της ζήτησης, οι διακοπές της προσφοράς και η πλεονάζουσα χωρητικότητα. Φαίνεται ότι η αστάθεια είναι εδώ για να παραμείνει στις αγορές πετρελαίου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει η εταιρεία Motilal Oswal σε σημείωμα της.
Να σημειωθεί ότι ο Ιούνιος εξελίχθηκε σε μήνα αποκλιμάκωσης των τιμών του πετρελαίου. Η τιμή του μπρεντ κυμαινόταν γύρω από τα 120 δολάρια το βαρέλι πριν από έναν μήνα και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στα 113,8 δολάρια το βαρέλι.
Η αποκλιμάκωση αποδίδεται στους λεπτούς χειρισμούς της Fed που προχώρησε σε άκρως επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ακόμη και εάν αυτό πλήξει την ανάπτυξη. Οι αγορές θεωρούν ότι με την πολιτική της θα οδηγήσει την οικονομία αν όχι σε ύφεση, τουλάχιστον σε απότομη επιβράδυνση, κάτι που με τη σειρά του θα σημαίνει κάμψη της κατανάλωσης ενέργειας.