THEPOWERGAME
Τρεις λόγους δίνει η BlackRock για τους οποίους δεν… πείθεται να αγοράσει στην τρέχουσα βουτιά των μετοχών. Όπως εξηγεί, το «buy the dip» κάθε άλλο παρά σοφό είναι αυτή τη στιγμή, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν έχουν βελτιωθεί, ενώ υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης της πολιτικής της Fed και οι πιέσεις στα περιθώρια κερδών των εισηγμένων αυξάνονται.
Όπως σημειώνει η BlackRock στη νέα έκθεση στρατηγικής, οι αμερικανικές μετοχές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Αυτό πυροδότησε εκκλήσεις για αγορά της βουτιάς αυτή των μετοχών. «Εμείς δε θα ακολουθήσουμε το buy the dip προς το παρόν», σημειώνει χαρακτηριστικά. Οι αποτιμήσεις δεν είναι πολύ φθηνότερες, δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων και των ασθενέστερων προοπτικών κερδοφορίας, κατά την άποψή της. Μια επιθετικότερη πορεία των επιτοκίων δικαιολογεί χαμηλότερες τιμές μετοχών. Βλέπει επίσης τον κίνδυνο η Fed να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά – ή τουλάχιστον ότι οι αγορές θα πιστεύουν ότι θα το κάνει. Επιπλέον, οι πιέσεις των περιθωρίων κερδοφορίας αποτελούν κίνδυνο για τις μετοχές. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαστε ουδέτεροι όσον αφορά τις μετοχές σε ορίζοντα έξι έως 12 μηνών», σημειώνει η BlackRock.
BlackRock: Οι τρεις λόγοι για να μην αγοράσει
Η BlackRock αναλύει στη συνέχεια αυτούς τους τρεις λόγους που δεν… αγοράζει τη βουτιά:
- Πρώτον, τα περιθώρια κέρδους έχουν ανοδική πορεία εδώ και δύο δεκαετίες. Τώρα βλέπει αυξανόμενους κινδύνους για πτώση. «Αναμένουμε ότι η ενεργειακή κρίση θα πλήξει την ανάπτυξη και το υψηλότερο κόστος εργασίας θα ψαλιδίσει τα κέρδη των εταιρειών». Το πρόβλημα είναι, όπως προσθέτει, ότι εκτιμήσεις του consensus για την κερδοφορία δεν φαίνεται να το αντικατοπτρίζουν αυτό. Για παράδειγμα, οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εταιρείες του S&P 500 θα αυξήσουν τα κέρδη κατά 10,5% φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο, κατά την άποψη της BlackRock. Οι μετοχές θα μπορούσαν να διολισθήσουν περαιτέρω εάν αυξηθούν οι πιέσεις των περιθωρίων. Η πτώση του κόστους όπως η εργασία τροφοδότησε την επέκταση των κερδών.
Μέχρι στιγμής, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος – οι μισθοί που πληρώνει μια εταιρεία για να παράγει μια μονάδα προϊόντος σε σχέση με την τιμή πώλησής της – δεν έχουν αυξηθεί πολύ. Οι πραγματικές αυξήσεις μισθών θα δελεάσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους. Αυτό είναι καλό για την οικονομία – αλλά κακό για τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών.
Οι εταιρείες κατάφεραν να διευρύνουν τα περιθώρια κέρδους με την πάροδο των ετών μέσω αυτοματισμών και άλλων μέσων, και κατά την διάρκεια πανδημίας. Τώρα οι προκλήσεις αυξάνονται. Αναμένεται χαλάρωση της καταναλωτικής ζήτησης καθώς επιβραδύνεται η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και αυτό θα μειώσει την ικανότητα των εταιρειών να μετακυλίουν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτές. Αναμένεται επίσης μια εναλλαγή των καταναλωτικών δαπανών πίσω στις υπηρεσίες και μακριά από τα αγαθά καθώς ο κόσμος ομαλοποιείται – και αυτό βοηθά την οικονομία περισσότερο από τις μετοχές. - Ο δεύτερος λόγος που η BlackRock δεν αγοράζει τη βουτιά είναι ότι οι μετοχές δεν έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ, κατά την άποψή της. Γιατί; Οι αποτιμήσεις δεν έχουν πραγματικά βελτιωθεί αφού ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες προοπτικές κερδοφορίας και ο ταχύτερος αναμενόμενος ρυθμός ανόδου των επιτοκίων. Η προοπτική ακόμη υψηλότερων επιτοκίων αυξάνει το αναμενόμενο προεξοφλητικό επιτόκιο. Τα υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια καθιστούν τις μελλοντικές ταμειακές ροές λιγότερο ελκυστικές.
- Τέλος, υπάρχει πλέον αυξανόμενος κίνδυνος υπερβολικής σύσφιξης από την Fed – ή ότι οι αγορές να αποτιμήσου κάτι τέτοιο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Σημάδια επίμονου πληθωρισμού μπορεί να τροφοδοτήσουν αυτή την τιμολόγηση από την αγορά. Οι μετοχές υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα κοντά στα χαμηλά του έτους. «Δεν βλέπουμε ένα διαρκές ράλι έως ότου η Fed αναγνωρίσει ρητά το υψηλό κόστος για την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, εάν αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά. Αυτό θα ήταν ένα μήνυμα προς εμάς να στραφούμε ξανά προς στις μετοχές», τονίζει η BlackRock.