THEPOWERGAME
Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου από τη θάλασσα επηρεάζουν τα δύο τρίτα των ροών πετρελαίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Είναι μία κίνηση που αναμένεται να αλλάξει περαιτέρω τις ισορροπίες στις παγκόσμιες ενεργειακές ροές και να ενισχύσει τις πιέσεις στις τιμές καθώς οι αγοραστές θα αναζητούν εναλλακτικές πηγές, σημειώνει η S&P Global σχολιάζοντας τη σημαντική εξέλιξη με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
Ο κίνδυνος είναι να εκτιναχθεί τόσο ο πληθωρισμός που θα προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό διαρκείας ή σύντομη ύφεση. Οι ανησυχίες για νέα άνοδο των τιμών αντανακλώνται στις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι αμέσως μετά την απόφαση εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 130 δολάρια. Συνολικά, στο β’ τρίμηνο δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι η μέση τιμή τοποθετείται στα 107 δολάρια το βαρέλι.
Αρχικά, οι τιμές του πετρελαίου στα διεθνή χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν για να φτάσουν προς το υψηλό των 121 δολαρίων που είχαν σημειώσει τον Μάρτιο, ωστόσο στη συνέχεια η άνοδος περιορίστηκε. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τις τιμές του πετρελαίου αν και η διακοπή της ροής ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη θα γίνει σταδιακά έως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με την ING, η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 110 δολάρια στο β’ τρίμηνο, στα 118 στο γ’ τρίμηνο και στα 125 δολάρια στο δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ το 2023 θα υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια μετά τον Μάρτιο. Για να γίνει ασφαλής πρόβλεψη για τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες θα πρέπει να δούμε πόση θα είναι η επιπλέον ζήτηση για ρωσικό πετρέλαιο από αγοραστές εκτός ΕΕ. Αν η Ρωσία προχωρήσει σε μειώσεις τιμών θα βρει αγοραστές, ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιβάλλουν οι ΗΠΑ νέες κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο καθιστώντας δύσκολη την πώλησή του γενικότερα. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέα άνοδο τις τιμές.
Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου αναμφίβολα θα επηρεάσει και τον ήδη πολύ υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 8,1% στην Ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ελλάδα τον Μάιο. Το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αναλυτές σήμερα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί στην Ευρώπη έως τα τέλη Ιουνίου, αλλά θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τουλάχιστον τρεις μήνες και στη συνέχεια θα υποχωρήσει σταδιακά. Μετά την απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο δεν αποκλείεται να δούμε νέα σενάρια σύντομα γιατί υπάρχει κίνδυνος νέας εκτίναξης των τιμών.
Οι συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από το 2023 όταν η Ευρώπη θα έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο από άλλες πηγές. Όπως αναφέρει η S&P, στη Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ρωσικής ενέργειας και δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, τα περισσότερα διυλιστήρια και εισαγωγείς πετρελαίου αλλάζουν προμηθευτή τις τελευταίες εβδομάδες, επιτρέποντας τον περιορισμό της εξάρτησης από το ρωσικό πετρέλαιο στο 12% των εισαγωγών, έναντι 35% που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Επίσης, η έξοδος από την πανδημία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση τη ζήτηση, η οποία θα καλυφθεί όσο θα περιορίζονται τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Κατά συνέπεια, το 2023 αναμένεται να επιβραδύνουν οι τιμές των τροφίμων, αλλά όχι να υποχωρήσουν ωθώντας τόσο τον γενικό όσο και τον δομικό πληθωρισμό κάτω από το 2% στο τέλος του 2023, έναντι άνω του 6% που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο σύνολο του 2022.