THEPOWERGAME
Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, καθώς το 10ετές ομόλογο εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%, ανατρέποντας το ράλι που κατάγράφηκε την Τετάρτη μετά την αυξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 50 μ.β., αλλά και τη διαβεβαίωση του Τζέρομ Πάουελ ότι δεν επίκειται αύξηση 75 μ.β.
O Dow Jones υποχώρησε κατά 3,53% ή 1.063 μονάδες, κλείνοντας στις 32.857 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 3,56% στις 4.146 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε βουτιά κατά 4,99% στις 12.317 μονάδες.
Ισχυρότατες πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών με τη μητρική της Facebook, Meta Platforms και την Amazon να χάνουν 5,8% και 7,1% αντίστοιχα. Ο τίτλος της Microsoft υποχώρησε κατά 4,35%, ενώ εκείνος της Salesforce κατά 7,17%.
Και οι 30 μετοχές του Dow κινήθηκαν πτωτικά, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Salesforce (-7,9%), Nike (-6,7%) και Apple (-6,2%).
Παράλληλα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε ξανά πάνω από το 3%, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο από το 2018.
Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, με τον μεγαλύτερο ρυθμό από το 1947 υποχώρησε η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ το α΄ τρίμηνο, με το εργατικό κόστος να αυξάνεται δυσανάλογα την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, η παραγωγικότητα έκανε «βουτιά» της τάξεως του 7,5% την υπό εξέταση περίοδο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί τα τελευταία 75 χρόνια, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ήταν δε σημαντικά υψηλότερη από την εκτιμώμενη πτώση ου ανέμεναν αναλυτές και η οποία κυμαινόταν περί το 5,5%. Σημειώνεται δε, ότι την περίοδο της πανδημίας η παραγωγικότητα καταγράφει έντονες διακυμάνσεις λόγω των συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων.
Παράλληλα, αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω και στοιχεία δ΄ τριμήνου, με την αύξηση της παραγωγικότητας να διαμορφώνεται τελικά στο 6,3% αντί του 6,6%.
Την ίδια περίοδο, άλμα κατέγραψε το κόστος εργασίας κατά 11,6%, έναντι αύξησης 1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Επίσης, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την προηγούμενη εβδομάδα, αν και παρέμεινε σε επίπεδα που είναι συμβατά με μια υγιή αγορά εργασίας.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 19.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 200.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 182.000 για την τελευταία εβδομάδα.