THEPOWERGAME
Μία στρατηγική μετοχών, που αντισταθμίζεται έναντι των τριών κύριων θεμάτων του στασιμοπληθωρισμού συστήνει η Citigroup στους επενδυτές για το τρέχον διάστημα, δηλαδή του υψηλού πληθωρισμού, της ασθενέστερης ανάπτυξης και των υψηλότερων επιτοκίων. Συγκεκριμένα συστήνει long θέσεις στις μετοχές του κλάδου των εμπορευμάτων, long θέσεις στις αμυντικές μετοχές και short θέσεις στις μετοχές «ανάπτυξης». Επίσης, κατά την άποψή της, οι επενδυτές που φοβούνται ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα αλλάξουν τάση μπορούν επίσης να στραφούν στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες και αναμένεται να υπεραποδώσουν στο περιβάλλον ολοένα και υψηλότερων επιτοκίων.
Όπως σημειώνει η Citi, οι προβλέψεις για το ΑΕΠ μειώνονται τη στιγμή που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξάνονται. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι οικονομολόγοι της Citi ανέμεναν 4,4% αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ το 2022. Μείωσαν αυτή την εκτίμηση στο 3,4%. Οι προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για το 2022 κινήθηκαν αντίθετα, από 3,0% σε 6,4%. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιταχύνει αυτές τις αλλαγές. Οι προσδοκίες για τα επιτόκια κινούνται επίσης γρήγορα. Η Citi αναμένει τώρα τέσσερις αυξήσεις 50 μονάδων βάσης στις επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις της Fed, ενώ εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2022. Το QE περιορίζεται διεθνώς. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι στο 3,0%, και των 10ετών γερμανικών ομολόγων σχεδόν στο +1,0% σε σύγκριση με το επίπεδο έναρξης του έτους -0,2%. Η BoJ προσπαθεί να διατηρήσει το όριο του στόχου του 0% στα 10ετή ιαπωνικά ομόλογα, αλλά η ανοδική πίεση στις αποδόσεις εντείνεται.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών κινούνται προς την αποτίμηση τριών θεμάτων στασιμοπληθωρισμού — υψηλός πληθωρισμός, αυξανόμενα επιτόκια, αδύναμη ανάπτυξη — τα οποία συχνά έχουν αντικρουόμενες επιπτώσεις για τους επενδυτές. Η Citi εξετάζει καθένα ένα από αυτά και προτείνει ανάλογες τοποθετήσεις.
- Στασιμοπληθωρισμός Θέμα 1: Υψηλός πληθωρισμός — Η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ (στο 3,0% σήμερα ) πάνω από το 2,5% ήταν αρνητική για τις παγκόσμιες μετοχές. Οι μετοχές των κλάδων της ενέργειας, των μετάλλων και των ορυχείων παρέχουν καλές αντισταθμίσεις για τον πληθωρισμό, συνεπώς οι επενδυτές θα πρέπει να τις εξετάσουν. Επίσης, οι αγορές μετοχών που εκτίθενται περισσότερο σε εμπορεύματα, όπως η Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν αποδειχθεί ανθεκτικές και για αυτό η Citi συστήνει αύξηση της έκθεσης σε αυτές.
- Στασιμοπληθωρισμός Θέμα 2: Υψηλότερα επιτόκια — Οι μετοχές ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια. Μια αύξηση της απόδοσης των 10 ετών TIPS των ΗΠΑ (επί του παρόντος στο -0,1%) στο +1,0% θα συνεπαγόταν με σημαντικό derating των μετοχών ανάπτυξης, για παράδειγμα μείωση του p/e του δείκτη MSCI των μετοχών ανάπτυξης των ΗΠΑ (που αποτελεί και δείκτη για την πορεία του NASDAQ) από το τρέχον 28x σε 18x. Τα trades μετοχών αξίας είναι λιγότερο ευαίσθητα στα επιτόκια, όπως τονίζει η Citi, όποτε και αποτελούν το κατάλληλο play σε αυτό το περιβάλλον.
- Στασιμοπληθωρισμός Θέμα 3: Ασθενέστερη Ανάπτυξη — Οι υποβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή EPS στις ευαίσθητες στην πορεία της οικονομίας, κυκλικές μετοχές, θα ευνοήσουν περισσότερο τους αμυντικούς κλάδους – υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, βασικά καταναλωτικά αγαθά, υγειονομική περίθαλψη, τηλεπικοινωνίες – και τους αμυντικούς δείκτες και τα νομίσματα (δολάριο). Σε αυτό το πλαίσιο η Citi συστήνει στροφή στις αμυντικές μετοχές με πώληση κυκλικών μετοχών.
Πάντως, η Citi επισημαίνει πως οι μετοχές ενέργειας, μετάλλων και εξόρυξης είναι ευάλωτες σε ανατροπή των τιμών των εμπορευμάτων και είναι υπέρ της αντικατάστασή τους στα χαρτοφυλάκια με μετοχές τραπεζών, όπου τα οφέλη των υψηλότερων επιτοκίων θα πρέπει να αντισταθμίσουν το κόστος της ασθενέστερης ανάπτυξης.
Ειδικότερα, τονίζει πως οι μετοχές των τραπεζών δεν έχουν ακόμη ωφεληθεί από την πρόσφατη αύξηση των προσδοκιών για τα επιτόκια και την πιθανή βελτίωση των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων. Αντίθετα, οι επενδυτές επέλεξαν να επικεντρωθούν στη δυσμενή έκθεση σε αποδυναμωμένες οικονομίες. Οι αναλυτές της Citi πιστεύουν ότι αυτό είναι υπερβολικό. Υποστηρίζουν ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει περισσότερα να κερδίσει από την αύξηση των επιτοκίων παρά να χάσει από την επιβράδυνση των οικονομιών. Οι ισχυροί ισολογισμοί κάνουν αυτές τις μετοχές να φαίνονται λιγότερο ευαίσθητες στην πορεία της οικονομίας από ό,τι στο παρελθόν. Για τις ευρωπαϊκές και ιαπωνικές τράπεζες, που μαστίζονται από αποπληθωρισμό για πολλά χρόνια, ο στασιμοπληθωρισμός μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθεί ένα λόγος για αναβάθμιση.