THEPOWERGAME
Αύξηση σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, μετά τις μειώσεις στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, αλλά και την εισήγηση της Κομισιόν για σταδιακό ευρωπαϊκό εμπάρκο στο ρωσικό πετρέλαιο, εγείροντας τις ανησυχίες για την προσφορά και αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα στον κόσμο, την Κίνα.
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ αυξήθηκαν 89 σεντς, ή 0,9%, στα 105,86 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού αυξήθηκαν 97 σεντς, ή 1%, στα 103,38 δολάρια το βαρέλι.
Η νέα αύξηση στις τιμές έρχεται μετά την εισήγηση της Κομισιόν για επιβολή σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο του έκτου πακέτου κυρώσεων. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια την Τετάρτη, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Εν τω μεταξύ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα αποθέματα αργού και καυσίμων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς που επικαλούνται στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,5 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, ανέφεραν οι πηγές, περισσότερο από την αναμενόμενη πτώση κατά 800.000 βαρέλια σε δημοσκόπηση του Reuters.
«Η έκθεση API έκανε τους ανθρώπους να σταματήσουν να ανησυχούν για την πλευρά της ζήτησης και να αρχίσουν να ανησυχούν ξανά για την πλευρά της προσφοράς», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής στον όμιλο Price Futures.
Η ανακοίνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα αποθέματα του αργού αναμένονται την Τετάρτη.
Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης συνεδρίασης, οι ανησυχίες για τη ζήτηση που προέρχονται από τα παρατεταμένα lockdowns της Κίνας για τον COVID-19 που περιόρισαν τα ταξιδιωτικά σχέδια κατά την περίοδο των εορτών της Εργατικής Πρωτομαγιάς προκάλεσαν πτώση των τιμών κατά περισσότερο από 2%.
Ο παγκόσμιος μεταποιητικός PMI συρρικνώθηκε τον Απρίλιο για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020, με τα lockdown της Κίνας βασική συνεισφέρουσα, την Caroline Bain, ανέφερε σε σημείωμα η επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων της Capital Economics. «Η μεγάλη εικόνα είναι σαφώς αρνητική για τη ζήτηση εμπορευμάτων», είπε, προσθέτοντας ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια αρχίζουν να μειώνουν τις δαπάνες. «Ενώ οι περιορισμοί προσφοράς μπορεί να διατηρήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων υψηλές για κάποιο χρονικό διάστημα, πιστεύουμε ότι η υποτονική ζήτηση θα επιβαρύνει τις περισσότερες τιμές αργότερα φέτος και το 2023», δήλωσε ο Bain.
Την Πέμπτη, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί τους αναμένεται να επιμείνουν στην πολιτική τους για μια ακόμη μηνιαία αύξηση της παραγωγής, αν και ο όμιλος, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, έχει υποβαθμίσει τους στόχους παραγωγής μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, εκτός από τον Φεβρουάριο.