THEPOWERGAME
Κατρακύλα στη Wall Street στη συνεδρίαση της Παρασκευής, με βαριές απώλειες για τους βασικούς δείκτες.
Πιο αναλυτικά, ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε πτώση 4,2% στις 12.334 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Για τον Απρίλιο, οι απώλειες ανήλθαν στο 13,3%. O S&P 500 υποχώρησε 3,6% στις 4.131 μονάδες σε νέο χαμηλό έτους και εισήλθε και πάλι σε περιοχή διόρθωσης, ενώ ο Dow Jones βούτηξε περίπου 2,8% στις 32.977 μονάδες.
H μετοχή της Amazon σημείωσε μεγάλη πτώση μετά τα απογοητευτικά μεγέθη που ανακοίνωσε, με ζημίες της τάξης των 7,56 δολ. ανά μετοχή (περίπου 4 δισ. δολ.).
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε και ο τίτλος της Intel, καθώς -σύμφωνα με την εκτίμηση του CEO της, Πατ Γκέλσινγκερ- αναμένεται να συνεχιστούν οι ελλείψεις ημιαγωγών στην αγορά τουλάχιστον ως το 2024. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα βασικών εργαλείων κατασκευής, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επέκταση των επιπέδων παραγωγικής ικανότητας που απαιτούνται για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης, τόνισε ο CEO του κορυφαίου αμερικανικού κατασκευαστή μιλώντας στο CNBC, θεωρώντας ως εκ τούτου ότι η κρίση στην αγορά θα παραταθεί χρονικά.
Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, νέα άνοδο κατά 0,9% σημείωσε τον Μάρτιο ο δείκτης προσωπικών δαπανών (PCE) της Fed στις ΗΠΑ, η οποία αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην απότομη άνοδο του κόστους της βενζίνης, αντανακλώντας τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης δαπανών προσωπικής κατανάλωσης κινήθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 6,6%, έναντι 6,4% τον Φεβρουάριο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981.
Ο δομικός δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές του φαγητού και της ενέργειας, κατέγραψε μικρότερη άνοδο κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση όμως, κατέγραψε μικρή μείωση στο 5,2%, έναντι 5,3% τον Φεβρουάριο, πετυχαίνοντας τον πρώτο μήνα υποχώρησης εδώ και πάνω από ένα χρόνο.
Πάντως, ενισχυμένοι εμφανίζονται οι μισθοί στις ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αύξηση αυτή να μην αντανακλάται ωστόσο στα πορτοφόλια των εργαζομένων εξαιτίας του πολύ υψηλού πληθωρισμού.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο δείκτης κόστους απασχόλησης σημείωσε νέα αύξηση 1,4% την υπό εξέταση περίοδο, έχοντας καταγράψει περαιτέρω άνοδο 1% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά με ρυθμό 4,5%, έναντι 4% προηγουμένως.
Στον ιδιωτικό τομέα, οι μισθοί αυξήθηκαν με ρυθμό 1,3%, έναντι αύξησης 1,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 5%.