THEPOWERGAME
«Δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική». Με αυτό το αφήγημα πορεύονταν μέσα στη φετινή χρονιά οι επενδυτές και επέλεγαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους στις μετοχές, παρά τους σοβαρούς κινδύνους και τις πολλές εστίες αβεβαιότητας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η άνοδος των τιμών με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών και τα lockdown στην Κίνα. Αποτέλεσμα ήταν ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI να υποχωρεί λιγότερο από 8% και ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, S&P 500, να χάνει περίπου 6,5% από την αρχή του έτους.
Όλα αυτά μέχρι την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή καθώς σε δύο συνεδριάσεις η Wall Street έχασε πάνω από 4%. Ξαφνικά, το αφήγημα της έλλειψης εναλλακτικών επιλογών μοιάζει να καταρρέει ή τουλάχιστον να μην είναι αρκετό να συγκρατήσει τους επενδυτές στις μετοχές. Σε σημείωμα προς τους πελάτες της την Παρασκευή 22 Απριλίου, η Bank of America ανέφερε ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα οι επενδυτές τράβηξαν από τα χρηματιστήρια πάνω από 17,5 δισ. δολάρια, σε μία ένδειξη ότι κάτι κακό περιμένουν. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ξύπνησαν οι αρκούδες στις αγορές, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκροή κεφαλαίων από τα παγκόσμια χρηματιστήρια μέσα στο 2022.
Είναι επίσης, σημαντικό ότι και την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκαν σημαντικές εκροές κεφαλαίων από τα αμοιβαία κεφάλαια, σε ένα δεκαπενθήμερο που θα μπορούσε να αλλάξει για τα καλά το κλίμα στις τάξεις των επενδυτών. Αναλυτές πιστεύουν ότι η βασική αφορμή είναι η ταχύτερη του αναμενόμενου σύσφιξη της πολιτικής από την Fed και η πρόθεσή της να τραβήξει ρευστότητα από τις αγορές.
Οι επενδυτές δεν βλέπουν κάτι καλό στον ορίζοντα και ταυτόχρονα βλέπουν τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων με ρήτρα πληθωρισμού να περνούν για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια σε θετικό έδαφος, δίνοντας μία σοβαρή εναλλακτική έναντι των μετοχών. Στον αντίποδα η BofAεκτιμά ότι ένα θετικό της υπόθεσης ίσως είναι ότι το κλίμα έχει γίνει πολύ απαισιόδοξο και γι’ αυτό θα μπορούσε να σημειωθεί ένα ανοδικό ράλι κόντρα στην τάση τις επόμενες εβδομάδες.
Οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία από τον Νοέμβριο του 2021, έχει σημειωθεί ρεκόρ εισροών στις μετοχές του Nasdaqσε 16 από τις 20 εβδομάδες, με συνολικό όγκο στα 229 δισ. δολάρια, ενώ οι ιδιώτες πελάτες της έχουν αγοράσει περισσότερες μετοχές από όσες έχουν πουλήσει σε 17 από τις 20 εβδομάδες.
Οι επενδυτές επίσης τράβηξαν 8,7 δισ. δολάρια από τα ομόλογα και 55,4 δισ. δολάρια από τα έντοκα γραμμάτια, ρίχνοντας 900 εκατ. δολάρια στον χρυσό. Όλα αυτά συνέβησαν πριν τη μεγάλη πτώση της Παρασκευής όπου ο S&P 500κατέγραψε απώλειες 2,77%, ο DowJonesυποχώρησε κατά 2,82% και ο Nasdaqκατά 2,55%. Πλέον, ο S&P500 σημειώνει πτώση 10,4% το 2022, ο DowJones7% και ο Nasdaq17,9%.Η χρηματιστηριακή όμως αγορά που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων είναι της Ευρώπης. Σύμφωνα με την BankofAmerica, στην Ευρώπη καταγράφονται εκροές για 10 διαδοχικές εβδομάδες, χάνοντας κεφάλαια ύψους 2,9 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα.