THEPOWERGAME
Στροφή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, με αφορμή τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων σε ΟΠΑΠ και Φουρλή ενώ ο Γενικός Δείκτης εκκίνησε ελαφρώς ανοδικά, στα επίπεδα των 860 μονάδων με μικρά κέρδη και χαμηλό τζίρο περί τα 2,5 εκατ. Ευρώ.
Από τη μία η εκκωφαντική σιωπή της Moody’s και από την άλλη η αναβάθμιση κατά μία βαθμίδα του ελληνικού αξιόχρεου από την DBRS, μπορεί να έχει τη σημασία του, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.
Αν το πτωτικό σενάριο εξαντλείται για το Χ.Α. στην περιοχή των 750 – 780 μονάδων, πλέον η διόρθωση, λόγω DBRS, θα μπορούσε να εξαντληθεί στις 820 – 830 μονάδες, σημειώνουν οι ίδιοι.
Θετικά εκκίνησε η Άλφα στο 1,07 ευρώ και με κέρδη κοντά στο 1%, ενώ κέρδη φαίνεται να σημειώνει η Eurobank κατά 1,5% στο 1,03 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ φαίνεται να καλύπτει τις αρχικές απώλειες και να επιστρέφει πάνω από τα 3,10 ευρώ, με την Πειραιώς να ακολουθεί νωχελικά, με οριακά κέρδη προς το 1,40 ευρώ και τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται κατά 0,7% στις 615 μονάδες.
Focus στα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ και εκτιμήσεις για γενναίο μέρισμα, με την απόδοση του μερίσματος να πλησιάζει ακόμα και το 9,6%.
Η μετοχή ενισχύεται στα 12,50 ευρώ. Στα 3,78 ευρώ σκαρφαλώνει ο Φουρλής, ενώ ανοδικά κινούνται Παπουτσάνης, Autohellas, Σαράντης, με κέρδη 2,7%, Πλαστικά Θράκης με άνοδο 1,8%, Ιντεάλ 2,7%, μετά το deal με την εταιρεία της Νοτίου Αφρικής.
Κατά τα άλλα, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία, στους βομβαρδισμούς που πλέον έχουν περάσει από τα περίχωρα του Κιέβου, στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, αλλά και στην κούρσα των τιμών των πρώτων υλών.
Ήδη, η τιμή του πετρελαίου έγραψε και τα 119 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο πιο πριν δείχνει να αποκλιμακώνεται στα επίπεδα των 114 δολ. το βαρέλι.
Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει για επιπτώσεις στις οικονομίες εξαιτίας του πολέμου, αλλά δεν μιλάει για στασιμοπληθωρισμό, που σημαίνει ότι η επίτευξη μιας μορφής συμφωνίας ανάμεσα στις ααντιμαχόμενες πλευρές ενδεχομένως να έφερνε μείωση στις τιμές. Ήδη, η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί, όσο η Ευρώπη βρίσκει διέξοδο στην εναλλακτική του LNG ή στην μεταφορά αερίου από άλλες αγορές, όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Αίγυπτος.