THEPOWERGAME
Η γεωπολιτική κρίση έχει ανατρέψει το πολύ ανθεκτικό αναπτυξιακό σκηνικό που επικρατούσε διεθνώς μέχρι πρόσφατα, όπως αποτυπώνονταν στις ισχυρές αγορές εργασίας, την υποχώρηση του αντίθετου ανέμου της Covid-19 και μια σαφή στροφή προς το καλύτερο στη στάση της πολιτικής στην Κίνα, όπως σημειώνει η JP Morgan σε νέα έκθεση επενδυτικής στρατηγικής. Ενώ η ίδια υποστήριζε από την αρχή ότι η γεωπολιτική κρίση θα μπορούσε να κλιμακωθεί ξανά στο δεύτερο μισό του Φεβρουαρίου, το μέγεθος της πιο πρόσφατης επιδείνωσης είναι πολύ χειρότερο από ό,τι περίμενε, όπως αναφέρει. Ωστόσο, η αντίδραση των μετοχών ήταν επίσης γρήγορη, καθώς οι μετοχές της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται με P/E σε σχέση με τις ΗΠΑ κοντά στα χαμηλά 30 ετών, στο ίδιο επίπεδο με τα χειρότερα σημεία της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα εκτιμά πως η ανοδική τάση των μετοχών, ειδικά στην Ευρωζώνη, δεν έχει χαθεί, ενώ αντίθετα υπάρχουν πέντε πολύ σημαντικοί υποστηρικτικοί παράγοντες για την περαιτέρω πορεία τους.
Πρώτον, το σκηνικό της οικονομίας παραμένει ισχυρό. Κατά το τρέχον γεωπολιτικό σοκ, η δυναμική της δραστηριότητας επιταχύνθηκε σχεδόν παντού, όπως φαίνεται στα ισχυρά στοιχεία των δεικτών PMI του Φεβρουαρίου στην Ευρωζώνη, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κορέα και την Κίνα. Μέχρι στιγμής, οι οικονομολόγοι της JP Morgan έχουν μειώσει τις εκτιμήσεις τους για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2022 κατά 1,5%, γεγονός που την ωθεί να μειώσει τις προβλέψεις της για την κερδοφορία των εταιρειών, καθώς και για τους στόχους των βασικών δεικτών, κατά 8-10%. Ωστόσο, πιστεύει ότι το υποστηρικτικό σκηνικό δεν έχει τελειώσει για την περιοχή. Μετά τις τελευταίες υποβαθμίσεις, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2022 αναμένεται κινηθεί στο 3,2%, ρυθμός που υποδηλώνει ότι τα εταιρικά κέρδη είναι πιθανό να παραμείνουν σε ανοδική τάση. Η JP Morgan πιστεύουμε ότι η πλήρης ύφεση δεν θα πρέπει να αποτελεί βασικό σενάριο, δεδομένου των συνεχιζόμενων εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, των πολύ ισχυρών αγορών εργασίας, της μη μόχλευσης των καταναλωτών, των ισχυρών εταιρικών ταμειακών ροών, των ισχυρών τραπεζικών ισολογισμών, καθώς και της στροφής προς το καλύτερο στις προοπτικές της πολιτικής στην Κίνα, ενώ ο αντίκτυπος της Covid θα εξασθενίσει περαιτέρω. Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου είναι πιθανό να θωρακιστεί κατά κύριο λόγο από τις αρχές και τις κυβερνήσεις κυβέρνηση, ενώ το αποτέλεσμα της τρέχουσας κρίσης θα μπορούσε να είναι μια ακόμη πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Δεύτερον, οι αγορές δεν έχουν χάσει την μακροπρόθεσμη τάση τους . Όπως είναι λογικό, τονίζει η JP Morgan, οι αγορές επαναξιολογούν γρήγορα την έκταση των πιθανών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και της ΕΚΤ, βλέποντας τώρα λιγότερες αυξήσεις της Fed το 2022. Όσο κυριαρχεί η γεωπολιτική, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να κινηθούν χαμηλότερα, αλλά η καμπύλη αποδόσεων δεν έχει αναστραφεί. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλο χάσμα, το οποίο θα μπορούσε να κλείσει και από τις δύο πλευρές, ενώ τα πραγματικά επιτόκια εξακολουθούν να είναι πιθανό να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα. Επιπλέον, το αμερικάνικο δολάριο ήταν ισχυρό μέχρι το 2021 και στην πρόσφατη γεωπολιτική κλιμάκωση έκανε νέα υψηλά, αλλά δεν ξεκινά φέτος από θέσεις short ρεκόρ, όπως έκανε πέρυσι.
Τρίτον, η κερδοφορία των εταιρειών θα συνεχίσει να ενισχύεται. Όπως επισημαίνει η JP Morgan, συνεχίζει να βλέπουμε αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων φέτος, εάν η οικονομία της Ευρωζώνης συνεχίσει να επεκτείνεται πάνω από το 1%. Παράλληλα, τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου παρουσίασαν άλλη μια σειρά από θετικές εκπλήξεις.
Τέταρτον, οι αποτιμήσεις παραμένουν υποστηρικτικές. Σε απόλυτες τιμές, οι παγκόσμιοι δείκτες P/E είναι πάνω από το μέσο όρο, αλλά όχι οι αποδόσεις των μετοχών έναντι των αποδόσεων των εταιρικών και των κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε κάποια συμπίεση των αποτιμήσεων πέρυσι, λόγω της πολύ ισχυρής αύξησης των κερδών ανά μετοχή, και η JP Morgan αναμένει ότι το 2022 θα υπάρξει περαιτέρω συμπίεση των δεικτών P/E. Το «μαξιλάρι» πριν η αύξηση των αποδόσεων αρχίσει να χτυπά τη συνολική αγορά μετοχών παραμένει σημαντικό.
Τέλος, ορισμένοι τεχνικοί δείκτες δείχνουν τώρα πως οι αγορές βρίσκονται σε υπερπωλημένα επίπεδα.