THEPOWERGAME
Σε νέο ράλι ανόδου βρίσκονται τα εμπορεύματα με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και σιτηρά να πετούν στην κυριολεξία, σπάζοντας το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, μετά τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις από τις νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, που προμηθεύει το 35% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Εν μέσω φόβων για διακοπή του εφοδιασμού, το ολλανδικό φυσικό αέριο σημειώνει άλμα πάνω από 50%, αγγίζοντας τα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σε νέο ρεκόρ εκτοξεύτηκε το αμερικανικό πετρέλαιο, την ώρα που ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent ξεπέρασε τα 111 δολάρια το βαρέλι, καθώς το ράλι του αργού συνεχίζεται.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate , το σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο των ΗΠΑ, σημείωσαν άλμα 6,05% στα 109,67 δολάρια το βαρέλι, αφού νωρίτερα εκτινάχθηκαν στα 110,18 δολάρια το βαρέλι – το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη διάρκεια της κανονικής διαπραγμάτευσης την Τρίτη , το συμβόλαιο σημείωσε άνοδο 8,03% και διαμορφώθηκε στα 103,41 δολάρια το βαρέλι.
Το παγκόσμιο πετρέλαιο αναφοράς Brent σημείωσε άνοδο 6,09% στα 111,36 δολάρια. Το Brent είχε σκαρφαλώσει για λίγο έως και τα 111,78 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα, ένα επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon. Κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης το συμβόλαιο αυξήθηκε 7,15% στα 104,97 δολάρια το βαρέλι.
Όπως αναφέρει το Reuters, το νέο ρεκόρ από τον Ιούλιο του 2014, που σημειώνει η τιμή του πετρελαίου, έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση των χωρών του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένων και της Ρωσίας, με αντικείμενο την παραγωγή του Απριλίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν σκοπεύουν να αυξήσουν τις εξορύξεις παρά τη μεγάλη ζήτηση.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι μεγαλύτεροι δηλαδή πετρελαιοπαραγωγοί, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν κάτι παραπάνω από μια μετριοπαθή αύξηση της εξόρυξης στα 400.000 βαρέλια.
Αυτή η απροθυμία σε συνδυασμό με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, προκάλεσε το ράλι οκταετίας του μαύρου χρυσού.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο χρηματιστήριο του Σικάγο, το σιτάρι, για το οποίο η Ρωσία μαζί με την Ουκρανία έχουν 40% μερίδιο των εξαγωγών προς την Ευρώπη, ξεπέρασε τα 9,84 δολάρια το μπούσελ καθώς αναρριχήθηκε 5,8%, ενώ ο δείκτης εμπορευμάτων του Bloomberg ενισχύθηκε κατά 1,81%.