THEPOWERGAME
Στο κόκκινο κινήθηκαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, το πετρέλαιο έφθασε στο υψηλό επταετίας και το φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτοξεύθηκε πάνω από 10% ύστερα από την κλιμάκωση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. Η αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» από την Μόσχα και η διαταγή του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αναπτυχθούν ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στις δυο περιοχές έχουν προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στη Δύση.
Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ευρώπη έχουν προειδοποιήσει πως εάν δοθεί εντολή από το Κρεμλίνο για μια εισβολή στην Ουκρανία θα ανοίξει αυτόματα ο δρόμος για την επιβολή βαρύτατων κυρώσεων εις βάρος της ρωσικής οικονομίας. Οι ΗΠΑ ήδη δρομολόγησαν κυρώσεις εις βάρος του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Ενισχύεται, επίσης, ο κίνδυνος άμεσων κυρώσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας που, όμως, ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί από την Ε.Ε.
Ύστερα από τη χθεσινή πτώση του δείκτη Moex στη Μόσχα έως και 14,2% και τις μεγάλες απώλειες που σημειώθηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη σκυτάλη πήραν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο Asia Dow και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ διολίσθησαν 1,34% και 2,93%, αντίστοιχα. Με πτώση 1,71% έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, ενώ οι μετοχές στην Κίνα, την Νότια Κορέα και την Αυστραλία απώλεσαν περίπου το 1% της αξίας τους.
Σήμερα, Τρίτη, τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κινούνται σε χαμηλό επίπεδο 7μήνου, καθώς μια κλιμάκωση της κρίσης θα σημαίνει μεγαλύτερες αναταραχές στις αγορές ενέργειας και άρα ισχυρότερες ανοδικές τάσεις στον πληθωρισμό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε 1,7% στις 10.10 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δείκτης έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% από το ιστορικά υψηλό επίπεδό του στις αρχές Ιανουαρίου.
Στην προθεσμιακή αγορά μετοχών αναμένονταν πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Euro Stoxx 50 έως και 1,4% καθώς η Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της.
Λόγω της αναζήτησης καταφυγίων από τους επενδυτές, ο δείκτης του δολαρίου κινήθηκε πάνω από τις 96 μονάδες, ενώ η τιμή του χρυσού οδηγήθηκε στο υψηλό 12μήνου, υπερβαίνοντας τα 1,900 δολάρια την ουγκιά. Η τιμή του αργού πετρελαίου έφθασε τα 94,7 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 3%, και του πετρελαίου Μπρεντ αναρριχήθηκε στα 97,7 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη 2,5%.
Στην Ολλανδία, η τιμή του φυσικού αερίου αναρριχήθηκε στα 80 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ μεγάλη άνοδος καταγράφηκε στις τιμές του νικελίου και του αλουμινίου. Το ρούβλι βυθίστηκε στα 80 ως προς το δολάριο και οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα της Ρωσίας ενισχύθηκαν στο 10,64%. Αντίθετα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από 1,90%.
Με θετικό πρόσημο κινήθηκε επίσης η τιμή του σιταριού, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 3% στα 8,20 δολάρια ανά μπούσελ καθώς μια πολεμική σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία θα προκαλέσει μεγάλη ανασφάλεια στις διεθνείς αγορές των αγροτικών εμπορευμάτων. Και οι δυο χώρες ανήκουν στους ισχυρότερους παραγωγούς σιτηρών. Σημειωτεόν ότι τη Δευτέρα, οι μετοχές του πετρελαϊκού κολοσσού της Ρωσίας, Rosneft, και του κρατικού μονοπωλίου, Gazprom, είχαν χάσει το 20% και το 16% της αξίας τους, αντίστοιχα.
Στην Ελλάδα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών η πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης ξεπερνά το 1,6%, με τον Γενικού Δείκτη Τιμών να βρίσκεται μόλις στις 933 μονάδες.