THEPOWERGAME
Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έκανε βόλτες στο εικονικό σύμπαν του metaverse μέσω του δικού του avatar και μιλούσε για τη δυνατότητα τηλεμεταφοράς του χρήστη σε οποιοδήποτε εικονικό περιβάλλον ή μέρος του κόσμου επιθυμεί. Προσπαθούσε με αυτόν τον τρόπο να «πουλήσει» στον κόσμο τη μετεξέλιξη της Facebook, από «μέσο κοινωνικής δικτύωσης των σκανδάλων», σε «next big thing» του διαδικτύου. Το νέο project αφορά την πλατφόρμα Meta που θα επιτρέπει στους χρήστες να συνυπάρχουν και να αλληλοεπιδρούν σε εικονικούς χώρους μέσω της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Στον πραγματικό κόσμο, όμως, οι αγορές δεν επηρεάζονται από ωραία γραφικά και… εικονικές υποσχέσεις. Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα και ότι το Facebook είδε τον αριθμό των χρηστών του να μειώνεται για πρώτη φορά σε μηνιαία βάση, προκλήθηκε ένα sell-off ιστορικών διαστάσεων. Μέσα σε λίγες ώρες, η κεφαλαιοποίηση της Meta Platforms (μητρικής του Facebook) μειώθηκε κατά 200 δισ. δολάρια και η τιμή της υποχώρησε κατά 26,39%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της Wall Street, σε επίπεδο χαμένης κεφαλαιοποίησης σε μία ημέρα.
Η μετοχή της Facebook βρισκόταν τα τελευταία χρόνια στην πρώτη πεντάδα των εταιρειών της Wall με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση, μετά την Apple, τη Microsoft, την Alphabet (μητρική της Google) και την Amazon. Σήμερα έχει υποχωρήσει κάτω από την Tesla και την Berkshire Hathaway (του Γουόρεν Μπάφετ), ενώ πλέον έχει χαμηλότερη αξία και από το πολύ πεσμένο Bitcoin.
Και επειδή στην εποχή μας όλα τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με αποτέλεσμα μερικές φορές οι εξελίξεις να προλαβαίνουν ακόμη και τους δείκτες του ρολογιού, ο πανικός μεταδόθηκε σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, με τον Nasdaq να χάνει 3,74% την περασμένη Πέμπτη, πριν ανακάμψει μερικώς την Παρασκευή. Χρειάστηκαν τα καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα της Amazon για να βελτιωθεί το κλίμα και να επιστρέψει η ηρεμία στη Wall Street.
Οι προεκτάσεις του sell-off της Meta
Το επεισόδιο με το sell-off της Meta κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα χρηματιστήρια, ενόψει της ταχύτερης του αναμενόμενου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το… σπριντ της Fed και η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ, προμηνύουν το τέλος του εύκολου χρήματος. Εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις αντιδράσεις των επενδυτών σε καταστάσεις παρόμοιες της Meta, όπου οι αρνητικές ειδήσεις προκαλούν πανικό.
Μαζί με τη ρευστότητα, περιορίζεται και η υπομονή των επενδυτών. Γιατί όταν όλοι γνωρίζουν ότι μπορούν να δανειστούν όσα θέλουν, όποτε θέλουν και μάλιστα άτοκα, είναι φυσιολογικό να υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας. Ο κίνδυνος να χάσει ο επενδυτής τα πάντα είναι μικρός αφού όλοι αγοράζουν με μανία και οδηγούν τις αγορές υψηλότερες, χωρίς δεύτερες σκέψεις.
Όταν όμως η κάνουλα κλείνει, τα περιθώρια για λάθη στενεύουν. Το χρήμα γίνεται ακριβότερο και κάθε φορά που ένας κολοσσός της Wall Street θα παραπαίει, θα υπάρχει ο κίνδυνος μαζικών ρευστοποιήσεων. Η πτώση της Meta δείχνει ότι δεν θέλει και πολύ για να υπάρξει «ατύχημα» στις αγορές.
Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι στην εποχή μας έχουν αυξηθεί οι ερασιτέχνες επενδυτές, οι οποίοι είναι… κακομαθημένοι και δύσκολα δέχονται την πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την πτώση του 26% που υπέστη η Meta την Πέμπτη, οι καθαρές αγορές μετοχών από μικροεπενδυτές διαμορφώθηκαν σε 231 εκατ. δολάρια, που είναι η τρίτη καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Ιανουάριο του 2014. Είναι οι επενδυτές που θα σπεύσουν πρώτοι να πουλήσουν μαζικά σε συνθήκες πανικού.