THEPOWERGAME
Παρά το γεγονός ότι οι συνεχιζόμενες ελλείψεις στο πεδίο της προσφοράς έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση των προβλέψεων για τις τιμές του αργού πετρελαίου και του φυσικού αερίου, η Capital Economics εκτιμά ότι θα σημειωθεί σημαντική πτώση των τιμών μέσα στο έτος, γεγονός που θα φέρει την υποχώρηση του πληθωρισμού στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες κατά περίπου 2 ποσοστιαίες μονάδες. Παράλληλα, η CE προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω άνοδο των τιμών.
Στο εφικτό σενάριο που το Brent θα φτάσει στα 120 δολάρια/βαρέλι, ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, κατά μέσο όρο στο 5,5% το 2022, σημειώνει η Capital Economics.
Οι σημερινές προβλέψεις του οίκου τοποθετούν το Brent στα 70 δολάρια/βαρέλι στο τέλος του έτους, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στα 40 ευρώ/MWh, το αμερικανικό φυσικό αέριο στα 3,5 δολάρια/mBtu και το ασιατικό LNG στα 16 δολάρια/mBtu. Με την αναβάθμιση των προβλέψεων, αναβαθμίζεται και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο σύνολο του 2022 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Είναι σημαντικό ότι η CE αναμένει ότι η συνεισφορά της ενέργειας στον πληθωρισμό θα υποχωρήσει κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο έτος, ωθώντας προς τα κάτω τον πληθωρισμό και πιο κοντά στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Εντούτοις, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από τις ενεργειακές τιμές, ο οίκος εξετάζει και σενάρια με υψηλότερες τιμές, όπως το να διατηρηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα τρέχοντα επίπεδα ολόκληρο το 2022. Σε αυτό το σενάριο, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, σε σύγκριση με τις σημερινές προβλέψεις.
Στο ακραίο σενάριο της περαιτέρω αύξησης των ενεργειακών τιμών, στην περίπτωση που η οικονομία επιταχύνει μετά την εξασθένηση της Όμικρον και υπάρξουν γεωπολιτικές επιπτώσεις στην προμήθεια, το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 120 δολάρια/βαρέλι στο επόμενο εξάμηνο και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Αν ανάλογη κίνηση σημειώσει και το φυσικό αέριο, τότε ο πληθωρισμός μπορεί να κλείσει το 2022 υψηλότερα από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με την CE, οι οικονομικές επιπτώσεις της περαιτέρω ανόδου των ενεργειακών τιμών θα εξαρτηθούν από την αντίδραση των κεντρικών τραπεζών. Κανονικά, οι κεντρικές τράπεζες δεν αντιδρούν στις προσωρινές μεταβολές των τιμών της ενέργειας. Όμως στο βασικό σενάριο της Economics που οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πέφτουν μέσα στο έτος, οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν σε αυξήσεις επιτοκίων με βάση τον δομικό πληθωρισμό. Επομένως, αν οι τιμές αυξηθούν, θα υπάρξουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στους μισθούς που μπορεί να πυροδοτήσουν μία πιο επιθετική αντίδραση από τις κεντρικές τράπεζες σε οικονομίες που ο πληθωρισμός είναι ήδη πολύ υψηλός, όπως στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία.