THEPOWERGAME
Nευρικότητα, όσο οι αγορές προεξοφλούν ότι οι κεντρικές τράπεζες ανοίγουν το σπιράλ της αύξησης των επιτοκίων προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και ήδη από τις πρώτες μέρες του 2022 φαίνεται ότι τουλάχιστον τα ώριμα Χρηματιστήρια, θα δυσκολέψουν τους επενδυτές και πως το κυνήγι των αποδόσεων δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Το αν στην επικείμενη δίνη των αγορών θα ενταχθεί και το Χρηματιστήριο, όταν η οικονομία έχει μπροστά της γενναίες προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος άνω του 5%, αναμένει την αναβάθμισή της και την περίφημη επενδυτική βαθμίδα και οι ξένοι στις εκθέσεις τους θεωρούν ευκαιρία τον τραπεζικό κλάδο, είναι κάτι που είναι νωρίς να προεξοφληθεί.
Η αγορά του Χ.Α. πάντως, δείχνει να μην θέλει να αποχωριστεί τις 950 μονάδες και για το λόγο αυτό, βγήκαν αγορές που οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις 946.
Στο 1,28 ευρώ αντιδρά η Άλφα, στα 3,17 υποχωρεί η ΕΤΕ, αλλά κέρδη 0,48% για την Eurobank και σταθεροποίηση περί το 1,40 ευρώ για την Πειραιώς.
Από τα μη τραπεζικά blue chips, αίσθηση προκαλεί η αντίδραση στον ΟΤΕ κατά 1,45%, στα 17,10 ευρώ, την Βιοχάλκο που σκαρφαλώνει στα 4,81, η ΔΕΗ, κοντά στα 9 ευρώ, πάνω από τα 2 ευρώ η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, στα 2,27 ευρώ και κέρδη σχεδόν 1,8% για την Ιντρακάτ, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την αύξηση κεφαλαίου.
Σταθεροποίηση στα 13,10 ευρώ για τον ΟΠΑΠ, αλλά απώλειες σε ΜΟΗ, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 9,80 ευρώ, Quest στα 19,54, Jumbo στα 13,86.
Παρατηρείται, τέλος, σημαντική φυγή από τις αγορές των ομολόγων, με αποτέλεσμα την αύξηση των αποδόσεων, με χαρακτηριστικό τον μηδενισμό του γερμανικού bund, που έχασε το “μειον” και πλέοον περνάει σε θετική απόδοση της τάξης του 0,1%.
Ο αντίστοιχος ελληνικός 10ετής τίτλος διαμορφώνεται στα επίπεδα του 1,65%, τη στιγμή που η Ελληνική Δημοκρατία βγαίνει να δανειστεί, όταν τον περασμένο Αύγουστο ο εν λόγω “τίτλος” βρισκόταν στα ιστορικα χαμηλά του 0,53%!