THEPOWERGAME
Η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει πέντε εξόδους στις αγορές το 2022, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης έκδοσης πράσινου κρατικού τίτλου, όπως εκτιμά η Citigroup, αντλώντας συνολικά 12 δισ. ευρώ.
Ο «χορός» των ελληνικών εκδόσεων, κατά τη Citi, θα ξεκινήσει με ένα νέο 10ετές ομόλογο τον Ιανουάριο για την άντληση 3,5 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας με το re-opening του 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ – λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος PEPP της ΕΚΤ, καθώς και το re-opening του νέου 10ετούς τον Απρίλιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, η δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ θα είναι και πάλι εμπροσθοβαρής, ώστε να «εκμεταλλευτεί» όσο περισσότερο γίνεται την παρουσία της ΕΚΤ. Άλλωστε, η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας και η περαιτέρω μείωση των spreads, αποτελούν σταθερούς στόχους του ΟΔΔΗΧ και για το 2022.
Έτσι στο υπόλοιπο του 2022 η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει άλλες δύο εξόδους, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις της Citi: μία τον Ιούνιο για την άντληση 2 δισ. ευρώ με την έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου, και άλλη μία τον Οκτώβριο με το πρώτο 15ετές ή 20ετές πράσινο ομόλογο για την άντληση 2 δισ. ευρώ επίσης. Κατά τους υπολογισμούς της Citi, οι καθαρές αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα διαμορφωθούν το 2022 στα 4 δισ. ευρώ.
Συνολικά, όλες οι χώρες της ευρωζώνης, εκτός από τη Φινλανδία, αναμένεται, κατά τη Citi, να εκδώσουν πράσινα ομόλογα το 2022, με τις Αυστρία, Ελλάδα και Πορτογαλία να εκδίδουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους τέτοιους τίτλους. Τα νέα πράσινα ομόλογα θα αγγίξουν τα 73 δισ. ευρώ το 2002, έναντι 51 δισ. ευρώ το 2021.
Αξίζει να σημειωθεί πως και η JP Morgan έχει εκτιμήσει πως η αυλαία της νέας χρονιάς σε ό,τι αφορά στις εξόδους της Ελλάδας στις αγορές θα ανοίξει με ένα νέο 10ετές ομόλογο, ενώ εκτιμά πως έως τον Φεβρουάριο το Ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει και σε δεύτερη έξοδο με νέο 5ετές η 15ετές ομόλογο, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί πλήρως το «παράθυρο» ευκαιρίας που θα υπάρχει έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2022, που θα «τρέχει» ακόμα το πρόγραμμα PEPP.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικάνικης τράπεζας, το spread του ελληνικού 10ετούς θα υποχωρήσει στις 125 μ.β στο α’ τρίμηνο του 2022, στις 110 μ.β στο β’ τρίμηνο, στις 115 μ.β έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και στις 120 μ.β στο δ΄ τρίμηνο του επόμενου έτους.