THEPOWERGAME
O Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου μπορεί να ανεβαίνει πάνω από 11% μέσα στο 2021, αλλά οι μισές μετοχές στο ταμπλό ξεπερνούν σε αποδόσεις το… 60%.
Κάτι που είναι εμφανές, όχι απαραίτητα στα small caps, αλλά και στην μεγάλη κεφαλαιοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Beta ΑΧΕΠΕΥ, η Cenergy, του ομίλου Στασινόπουλου σημειώνει άνοδο 68,2%, η Quest του Θεόδωρου Φέσσα 63,1%, η ΔΕΗ με τον Γιώργο Στάσση στο τιμόνι 30,8%, ο Μυτιληναίος 28%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, 23,9%, το Κρι Κρι της οικογένειας Τσινάβου από τις Σέρρες 22,9%, ο ΟΤΕ 22%, η Μότορ Όιλ της οικογένειας Βαρδινογιάννη 20% και ο ΟΠΑΠ πάνω από 15%.
Η επενδυτική κοινότητα μπήκε κάπως πρόωρα σε διαδικασία συντήρησης (window dressing) με το ενδιαφέρον να γίνεται επιλεκτικό και στοχευμένο όπου υπάρχει νόημα, παρατηρεί ο υπεύθυνος στρατηγικής και ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Μάνος Χατζηδάκης.
Οι αποτιμήσεις έχουν ανοδικό περιθώριο, έχουν όμως και κόπωση καθώς το 11% της ανόδου του Γενικού Δείκτη δεν απεικονίζει επαρκώς την εικόνα της αγοράς η οποία το 2021 είναι «πληθωρικά» ανοδική υπερβαίνοντας τις αποδόσεις του Γενικού Δείκτη για πάνω από τις μισές εισηγμένες μετοχές. Επιπλέον και οι εισηγμένες έχουν μπει στην διαδικασία διαχείρισης των νέων τους μεταθέτοντας για μετά τις γιορτές πιθανές επιχειρηματικές εξελίξεις όπου το επενδυτικό κλίμα θα είναι πιο ζωηρό.
Σύμφωνα με τον αναλυτή, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έκανε ένα μικρό μεν αποφασιστικό δε βήμα προς τις 900 μονάδες καλύπτοντας όλο το χαμένο έδαφος της «Όμικρον» ξαναμπαίνοντας σε ανοδική τάση. Αν και η εικόνα της ανόδου είναι εύθραυστη λόγω των χαμηλών συναλλακτικών δεδομένων, εντούτοις τα βραχυπρόθεσμα τεχνικά δεδομένα είναι σαφώς πιο αισιόδοξα.
Ο MACD είναι από την Πέμπτη αγορασμένος ενώ και οι δύο κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών έχουν επιστρέψει σε σήματα αγορών από την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή οι ταλαντωτές βρίσκονται στην ουδετερότητα υπονοώντας ένα αξιόλογο ανοδικό περιθώριο πριν εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες.
Τα δύσκολα για τους αγοραστές πάντως ξεκινούν από τις 905 μονάδες και το καθοδικό κενό της 23ης Νοεμβρίου, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται η επόμενη αντίσταση τιμών.
Η επικράτηση ήπιων τάσεων στο επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να επικρατεί σαν σενάριο καθώς οι υφιστάμενοι όγκοι δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς για μια κίνηση διαρκείας προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση