THEPOWERGAME
Εν όψει της τηλεδιάσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, αργότερα την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν άνοδο, καθώς η κατάσταση στην Ουκρανία εντείνει το κλίμα ανασφάλειας που ήδη επικρατεί για την επάρκεια ενέργειας στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων εις βάρος και τραπεζών της Ρωσίας, στοχεύοντας ακόμη και στον αποκλεισμό της χώρας από συναλλαγές σε όρους δολαρίου, εάν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι αγορές φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται ξανά στη δίνη του κυκλώνα, με την τιμή των συμβολαίων άμεσης εκπλήρωσης στην Ολλανδία να σημειώνει άνοδο έως και 7,6% στα 96,75 ευρώ την μεγαβατώρα. «Οι καταναλωτές δεν παίρνουν ούτε ανάσα από την αδιάκοπη άνοδο των τιμών», σχολίασε ο Όλε Χάνσεν, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής εμπορευμάτων στην Saxo Bank, στο Bloomberg.
Ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολεμικού κλίματος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία μπορεί να επιτείνει την ανεπάρκεια στην προσφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. Είναι αρκετές οι φορές που η Gazprom, το κρατικό μονοπώλιο της Ρωσίας, αποτελεί ισχυρό χαρτί στα γεωπολιτικά σχέδια του Κρεμλίνου. Ήδη η πληρότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης βρίσκεται στο 66% αντί του 82% που ήταν ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας. Η Ρωσία έχει περιορίσει εδώ και μήνες τις ροές φυσικού αερίου στην Ε.Ε, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ράλι των τιμών που σημείωσαν αλλεπάλληλα ρεκόρ.
Το Κρεμλίνο δεν κρύβει πως οι προμήθειες από την Gazprom θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν δίνονταν ταχύτερα έγκριση στην έναρξη της λειτουργίας του νέου αγωγού Nord Stream 2 και δεσμεύονταν η Ευρώπη με την αγορά φυσικού αερίου κυρίως με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Προς το παρόν, το Βερολίνο δεν έχει δώσει το πράσινο φως, παγώνοντας τις διαδικασίες. Το Κιέβο έχει τονίσει τόσο στο Βερολίνο, όσο και στην Ουάσινγκτον πως η έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2 θα θέσει στο περιθώριο τη χρησιμότητα της Ουκρανίας ως μεσάζον στην παροχή ενέργειας από τη Ρωσία στην Ευρώπη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα εξέθετε περισσότερο την Ουκρανία στα επεκτατικά σχέδια της Ρωσίας αν και το Κρεμλίνο αρνείται πως έχει τέτοιες βλέψεις, τονίζοντας πως η παρουσία στρατευμάτων στα σύνορα έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα στις αγορές, με το ρούβλι να κινείται χθες πτωτικά όσο οι τιμές του φυσικού αερίου ενισχύονταν αν και παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τα ρεκόρ του Οκτωβρίου.