THEPOWERGAME
Πάνω από 130 εκατ. ευρώ εισροές αναμένονται από την είσοδο της ΔΕΗ στον MSCI, κάτι που θα γίνει όμως, σε επόμενη φάση. Εκτιμάται ότι περισσότερα από 12 εκατ. μετοχές της ΔΕΗ θα αλλάξουν χέρια μεταξύ των ξένων θεσμικών, αλλά και μεταξύ αυτών που μπήκαν στην αύξηση μετοχικού κεγφαλαίου, όπως προκύπτει τελικώς, στην προνομιακή τιμή των 9 ευρώ. Και λέμε «προνομιακή», διότι η τιμή αυτή έχει ξεπεραστεί δεδομένου ότι έφτασε να διαπραγματεύεται στα 10,86 ευρώ. Όπως έχει γράψει το powergame.gr, η ΔΕΗ δεν θα «προλάβει» την επικείμενη αναθεώρηση του MSCI στις 11 Νοεμβρίου, δηλαδή αύριο, Πέμπτη. Όλες οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και κυρίως προνομιακών συνομιλητών των ξένων επενδυτών, συγκλίνουν σε μία έκτακτη αναθεώρηση για τη μετοχή, όπως έγινε τον περασμένο Ιούλιο μετά την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.
Κατά τα άλλα, στοίχημα αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας στον MSCI. Πάντως, σύμφωνα με την αγορά, η πορεία των τραπεζικών μετοχών προς το παρόν δεν ανησυχεί. Η μετοχή της ΕΤΕ βρίσκεται πολύ κοντά στα υψηλά της, τα 2,80 ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση στα 2,5 δισ. ευρώ, τυπικά πληροί τις προϋποθέσεις επιστροφής στον MSCI, αφού, αφαιρουμένου του 40% που κατέχει το ΤΧΣ, η καθαρή κεφαλαιοποίηση υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ πολύ πάνω από τον στόχο του 1 δισ. δολάρια.
Δυνητικά, το ίδιο ισχύει και για τον Μυτιληναίο, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Αν αφαιρεθεί το ποσοστό του βασικού μετόχου και των ιδίων μετοχών που ανέρχονται πάνω από το 30%, η καθαρή προς εξέταση κεφαλαιοποίηση από τον MSCI ανέρχεται πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ.
Eρώτημα αποτελεί τι θα πράξει ο οίκος απέναντι στη Jumbo, μετοχή η οποία έγραψε χαμηλά στα 12,60 ευρώ και δίνει μάχη διατήρησης των 13 ευρώ τις τελευταίες εβδομάδες. Η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στο 1,77 δισ. ευρώ και η καθαρή κεφαλαιοποίηση προς εξέταση είναι περίπου στο 1,44 δισ. ευρώ, αν αφαιρεθεί το ποσοστό 20% που ελέγχει ο κ. Απόστολος Βακάκης.
Όπως είναι γνωστό, οι αλλαγές στον ΜSCI είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου. Ακολούθως, στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται rebalancing για τις μετοχές που θα ενταχθούν ή θα αποχωρήσουν, επηρεάζοντας ανάλογα την πορεία της αγοράς.
Οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως να έχουν και άρωμα Τουρκίας. Αυτή η συζήτηση όμως, όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, θα ήταν χρήσιμη μέχρι τις αρχές του Οκτωβρίου, διότι οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης άρχισαν να «επιστρέφουν» σε ανοδική τροχιά, μετά το ράλι 7% που συντελέστηκε στην αγορά της γειτονικής χώρας τον προηγούμενο μήνα.