THEPOWERGAME
Την αύξηση του πλαφόν για τα ομόλογα που εκδίδουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, από το υφιστάμενο 10% που ισχύει στις υφιστάμενες αγορές των χρεογράφων του δημοσίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των Financial Times. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί σε δυο ειδικές συνεδριάσεις που έχουν δρομολογηθεί για τον Νοέμβριο. Για να υλοποιηθεί το σχέδιο της Κριστίν Λαγκάρντ θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση όλων των μελών του 25μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βρετανικής εφημερίδας.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης αναζητεί, επίσης, τρόπους για να συνεχίσει τις αγορές ελληνικών ομολόγων που τυπικά δεν θα δικαιολογούνται όποτε λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ, διότι η βαθμολογία τους είναι χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας. Οι προτάσεις αυτές, βέβαια, εκτιμάται πως θα συναντήσουν αντιρρήσεις από τα «γεράκια» της ΕΚΤ, δηλαδή τα μέλη του συμβουλίου που είναι αντίθετα με την εξασφάλιση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης για κυβερνήσεις.
Στην περίπτωση, όμως, της αύξησης του πλαφόν στις αγορές των ομολόγων της ΕΕ, η ΕΚΤ θα μπορεί να παρέχει στήριξη στις χρηματοοικονομικές αγορές χωρίς να παραβιάζει κανόνες που της απαγορεύουν να κατέχει πάνω από το ένα τρίτο του χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
ΕΕ: Ομόλογα 80 δισ. για το Ταμείο Ανάκαμψης
Με το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 800 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες στοχεύουν στην έκδοση ομολόγων 80 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και περίπου 160 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος. H δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2020 για την καταπολέμηση της πανδημικής κρίσης του ιού SARS-CoV-2 αλλά και τη μετάβαση των οικονομιών της Ε.Ε στην ψηφιακή εποχή και τον ενεργειακό μετασχηματισμό σε «πράσινες» πηγές ενέργειας.
Για τη χρηματοδότηση αυτών των φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επεκτείνει την παρουσία της στις αγορές ομολόγων, αντλώντας κεφάλαια από εκεί. Η απήχηση αυτής της ιστορικής απόφασης στις αγορές είναι ανέλπιστα θετική.
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η ζήτηση για το πρώτο «πράσινο» ομόλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μια εβδομάδα πριν ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 135 δισ ευρώ όταν η Κομισιόν ζητούσε 12 δισ ευρώ. Είναι το πρώτο χρεόγραφο που εκδίδει η Ε.Ε από το πρόγραμμα χρηματοδότησης 250 δισ ευρώ για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ευρώπης και το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 800 δισ ευρώ.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως εάν τελικά η ΕΚΤ αυξήσει τις τοποθετήσεις στα ομόλογα της Κομισιόν τότε θα τους προσδώσει ένα πρόσθετο κύρος και θα αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την ευελιξία της «εργαλειοθήκης» της ΕΚΤ. Ήδη η ΕΚΤ έχει τη δυνατότητα να αυξάνει ή να μειώνει τις τοποθετήσεις σε ομόλογα στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος ΡΕΡΡ, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που αποτελεί τον κορμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκαν από την αρχή της πανδημίας.
Αλλά η συγκεκριμένη συγκυρία είναι ιδιαίτερη διότι τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Fed εξετάζουν τον σταδιακό περιορισμό των μέτρων στήριξης που υιοθετήθηκαν από την αρχή της πανδημίας διότι εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Βέβαια ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ναι μεν αναμένεται πως η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τον Δεκέμβριο την αναδίπλωση του ΡΕΡΡ τον Μάρτιο του 2022, πλην όμως ορισμένοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν πως ο παράγοντας της αβεβαιότητας εξακολουθεί να επισκιάζει την Ευρωζώνη.