THEPOWERGAME
Ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κ. Δ. Φωτόπουλος, γνωστός για τις θερμές του αντιδράσεις κατά το παρελθόν, στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ που ενέκρινε την αύξηση κεφαλαίου των 750 εκατ. ευρώ ήταν παραδόξως «ήσυχος».
Μπορεί να ψήφισε αρνητικά στην αύξηση κεφαλαίου, αλλά δεν προέβη σε καμία διαφωνία ή διαμαρτυρία.
Αυτό δείχνει ότι υπάρχει καλό κλίμα για να προχωρήσει το επενδυτικό πλάνο της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, αλλά μέχρι τότε υπάρχει δρόμος, αφού οι αγορές είναι αυτές που έχουν τον πρώτο λόγο.
Το νέο αυτό θα αξιολογηθεί από τη χρηματιστηριακή αγορά δεδομένου ότι μέχρι στιγμής η μετοχή έρχεται από οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με όγκους μεγαλύτερους από 700 χιλιάδες τεμάχια την ημέρα.
Τον Σεπτέμβριο έχει μόλις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις εκ των οποίων η μία μετά το νέο της πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην Macquaire για 2,1 δισ. ευρώ.
Το να διατηρήσει την αξία της συμμετοχής του το Δημόσιο πάνω από 1 δισ. ευρώ ακόμα κι αν αυτή περιοριστεί στο 34% αποτελεί μία δύσκολη άσκηση που είναι συνάρτηση των κεφαλαίων που θα αντληθούν, 750 εκατ. ευρώ, του αριθμού των νέων μετοχών που θα «τυπωθούν» και βεβαίως της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Στο Χ.Α. φέτος οι εισηγμένες είτε μέσω ομολογιακών, είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου έχουν αντλήσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ.
Οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η αγορά δυσκολεύεται να ξεπεράσει τα προηγούμενα υψηλά, αυτά των 930 μονάδων.
Άλλες πληροφορίες όμως, αναφέρουν ότι η αγορά δεν έχει τελειώσει με τις αυξήσεις κεφαλαίου και πως επίκεινται κι άλλες μέχρι τέλος του χρόνου.
Το ερώτημα που τίθεται είναι το πώς θα αντιδράσει η αγορά τόσο σήμερα, όσο και τις επόμενες μέρες, καθώς οι επενδυτές δεν ενθουσιάζονται όταν θα πρέπει να διαθέσουν επιπλέον κεφάλαια για να στηρίξουν μία τοποθέτησή τους.
Τόσο κυβερνητικές πηγές, όσο και πηγές εκ μέρους των μετόχων της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, επεσήμαιναν ότι έρχονται ακόμα καλύτερες μέρες για την Επιχείρηση.
Το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται για τη ΔΕΗ, δεν παύει να αποτελεί ταυτόχρονα, στοίχημα για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν τα εξής: Πρώτον, το Δημόσιο θα μειώσει κατά τις πληροφορίες τη συμμετοχή του από το 51% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχουν σήμερα Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ (34% και 17% αντίστοιχα) στο επίπεδο του 34%.
Και δεύτερον, το ποσοστό που θα μείνει στο Δημόσιο, κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντα, θα πρέπει να αξίζει όσο στοιχίζει σήμερα το 51%, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ, με βάση τη χθεσινή κεφαλαιοποίηση των 2,09 δισ. ευρώ.