THEPOWERGAME
Εκτός των τεχνολογικών κολοσσών, ένας ακόμη όμιλος που ανήκει στους κερδισμένους από την τρέχουσα συγκυρία της πανδημίας είναι η Rio Tinto που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη και εμπορία μετάλλων. Με την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου να υπερβαίνει αυτήν που κατέγραψε καθόλη τη διάρκεια του 2020, φθάνοντας τα 12,2 δισ. δολάρια μέχρι τα τέλη του Ιούνιου, ο βρετανο-αυστραλιανός όμιλος πρώτων υλών αποφάσισε να ανταμείψει τους μετόχους με συνολικά μερίσματα 9,1 δισ. δολαρίων ή 5,61 δολαρίων ανά μετοχή.
Κεντρικό ρόλο στα υπερδιπλάσια κέρδη της Rio Tinto σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του περσινού έτους διαδραμάτισε η μεγάλη άνοδος των τιμών στα εμπορεύματα και ειδικότερα το σιδηρομετάλλευμα όπου ο όμιλος έχει τη μεγαλύτερη εξορυκτική δραστηριότητα στον κόσμο. Μολονότι τα μερίσματα για το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι υπερτριπλάσια από το 1,55 δολάριο ανά μετοχή που είχε δοθεί έναν χρόνο πριν, οικονομικοί αναλυτές έχουν υψηλές προσδοκίες για το υπόλοιπο του έτους. «Αναμένουμε ένα εξίσου γενναιόδωρο μέρισμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο», αναφέρεται σε έκθεση της επενδυτικής εταιρείας Jefferies.
«Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19 ενίσχυσαν τη ζήτηση για τα προϊόντα μας σε μια περίοδο που η προσφορά ήταν περιορισμένη, οδηγώντας σε μεγάλη αύξηση των τιμών», σχολίασε ο Τζέικομπ Στόσχολμ, διευθύνων σύμβουλος της Rio Tinto. Παρά το ιστορικό ράλι ειδικά στις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος και του χαλκού, η Rio Tinto συνάντησε αρκετές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου. Η πανδημία και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης δυσκόλεψαν τη μετακίνηση των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της, ενώ ανατροπές υπήρξαν και σε άλλα μέτωπα.
Ένα δύσκολο εξάμηνο παρά την άνοδο των τιμών
Πρώτον υπήρξαν καθυστερήσεις σε έργο στη Μογγολία. Η κυβέρνηση της Μογγολίας ζήτησε την επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης με την Rio Tinto για την εκμετάλλευση του ορυχείου Oyu Tolgoi στην έρημο Γκόμπι, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε αποθέματα χαλκού και χρυσού. Η Μογγολία διατηρεί μερίδιο 34% στο έργο αυτό, συνολικού ύψους 6,75 δις δολαρίων. Η Turquoise Hill, που ελέγχεται από τη Rio Tinto, κατέχει το υπόλοιπο. Σκοπός της μογγολικής κυβέρνησης είναι να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη παρά το αυξημένο κόστος της εξόρυξης λόγω της δύσκολης γεωλογίας. Προβλήματα ανέκυψαν και σε ορυχεία σιδηρομεταλλευμάτων στην Αυστραλία.
«Περάσαμε μια περίοδο αστάθειας το πρώτο εξάμηνο και πρέπει να βελτιώσουμε τη συνέπεια και τις επιδόσεις μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Τηρώντας μια συντηρητική στάση ως προς τη ζήτηση εμπορευμάτων από την Κίνα στο εγγύς μέλλον -λόγω ενδείξεων για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης- η διοίκηση της Rio Tinto επιδιώκει να επεκταθεί στην εκμετάλλευση ορυχείων λιθίου. Ήδη έχει ανακοινώσει την επένδυση 2,4 δισ δολαρίων σε έργο στην Σερβία με στόχο την επέκταση της παρουσίας του ομίλου στα μέταλλα μπαταριών σε μια εποχή όπου οι κυβερνήσεις και οι αυτοκινητοβιομηχανίες προωθούν την ηλεκτροκίνηση.