THEPOWERGAME
Άνοιξε ο χορός ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου, με την ΕΧΑΕ και τον Μυτιληναίο να κάνουν την αρχή και το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε χθες σημάδια «αυτονομίας» σε σχέση με το κλίμα απογοήτευσης που επικράτησε στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι χρηματιστές υποστηρίζουν ότι θα δοθεί φρέσκο υλικό προς αξιολόγηση στους επενδυτές, ενώ οι ξένοι οίκοι ήδη έπιασαν… δουλειά, σχολιάζοντας αποτελέσματα της παρελθούσης χρήσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Citi δίνει σύσταση buy για τη μετοχή της Mυτιληναίος, ορίζοντας την τιμή στόχο για το χαρτί στα 20 ευρώ, ενώ διακρίνει περιθώριο ανόδου 37%, εκτιμώντας ότι η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Η Axia από την πλευρά της δίνει σύσταση buy και ορίζει την τιμή στόχο στα 15,70 ευρώ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το EBITDA το οποίο ανήλθε στα 156 εκατ. ευρώ κινήθηκε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις προσδοκίες της.
Προ ημερών, η Wood προέβη σε αύξηση της τιμής στόχου στα 21 ευρώ από 17 ευρώ προηγουμένως και η οποία βασίζεται στα μέχρι σήμερα δεδομένα που φέρνουν αύξηση άνω του 20% στις εκτιμήσεις για την κερδοφορία του 2022, δημιουργώντας περιθώρια ανόδου 48% για τη μετοχή, η οποία εκτιμά ότι θα φτάσει σε κεφαλαιοποίηση τα 3 δισ. ευρώ.
Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα- χωρίς να αποκλείονται περαιτέρω εκπλήξεις και νέα ανάπτυξη όπως κάνει συχνά η δυναμική διοίκηση του ομίλου-, τρεις είναι οι πυλώνες ανάπτυξης: Ο τομέας της Μεταλλουργίας (κυρίως λόγω της παγίωσης των τιμών του αλουμινίου και της αλουμίνας σε υψηλές τιμές), ο επικείμενος όγκος έργων στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών που σταδιακά μπαίνουν σε λειτουργία, και η ενίσχυση του τομέα ενέργειας, με αύξηση μεριδίων με καθετοποίηση και επέκταση. Σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826MW, στα αποτελέσματα του 2022.
Στο παραπάνω πλαίσιο τα κέρδη ανά μετοχή, από τα 0,94 ευρώ του 2020 και τα 1,15 ευρώ του 2021, αυξάνονται στα 1,79 ευρώ το 2022, τα 1,92 ευρώ το 2023 και υπερδιπλασιάζονται σε σχέση με το 2021 το 2024, στα 2,35 ευρώ ανά μετοχή. Αυτό εκτιμά η Wood και αυτό πρόσφατα είχε δηλώσει και η διοίκηση του ομίλου.
Δύο βάσεις σύγκρισης στα μεγέθη εξαμήνου
Σε κάθε περίπτωση, σε ανάλυσή της Beta Χρηματιστηριακή τονίζεται ότι τα μεγέθη του εξαμήνου θα έχουν δύο βάσεις σύγκρισης: Την πολύ αδύναμη περυσινή και την πολύ ισχυρή του 2019. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει περισσότερο κατανοητή η πρόοδος που έχει συντελεστεί στο εν λόγω διάστημα και πιθανόν να αποτελέσει ένα μέτρο κανονικότητας για τους επιμέρους κλάδους. Σε αυτή την συγκυρία οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν και ένα επιπλέον όφελος από την μείωση του εταιρικού φόρου ο οποίος θα έχει και την επίδραση του α’ φετινού τριμήνου για όσες εταιρείες δεν δημοσίευσαν πριν τις 12 Μαΐου.
Εκτός από τα οικονομικά πεπραγμένα του β’ τριμήνου θα δοθούν κάποιες πρώτες κατευθύνσεις για το πως αναμένεται να κινηθεί το υπόλοιπο της χρονιάς. Αυτό θα είναι το δεύτερο και ίσως το σημαντικότερο σημείο της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων καθώς θα δώσει μια πιο καλή ένδειξη ετοιμότητας σε πιθανά σενάρια lockdown που θα υποχρεώσουν εκ νέου σε περιορισμούς που θα επιφέρουν επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα.
Την Πέμπτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα η Τιτάν τα οποία αναμένονται ενισχυμένα κυρίως λόγω των καλύτερων επιδόσεων σε ΗΠΑ και Ελλάδα. Η πρώτη εβδομάδα των ανακοινώσεων ολοκληρώνεται με τις δημοσιεύσεις των Alpha Trust Ανδρομέδα και Μοτοδυναμική την ερχόμενη Παρασκευή.