THEPOWERGAME
Με απώλειες έως και πάνω από 7% κινήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, απορροφώντας το διπλό «χτύπημα» της παγκόσμιας ανησυχίας για την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα και της συμφωνίας για την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου που κατάφερε να επιτευχθεί στους κύκλους του ΟΠΕΚ+. Σε μια συνεδρίαση όπου οι χρηματιστηριακές απώλειες στην Ευρώπη κορυφώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους, ο μαύρος χρυσός ήταν επίσης από τους μεγαλύτερους χαμένους. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε έως τα 66,40 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια πτώση 7,33%. Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο Μπρεντ διολίσθησε στα 68,64 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 6,73%.
Η συμφωνία του ΟΠΕΚ+
Τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί τους, με πρωταγωνίστρια τη Ρωσία, κατέληξαν την Κυριακή σε οριστική συμφωνία για να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή τους κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Με τη συμφωνία αυτή του ΟΠΕΚ+, μιας ομάδας 23 χωρών που αντιπροσωπεύουν το 40% της παραγωγής αργού πετρελαίου σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται πως η παγκόσμια προσφορά θα αυξηθεί περίπου κατά 2% μέχρι τα τέλη του έτους.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη διαδραμάτισε η διέξοδος που δόθηκε στη διαμάχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Σαουδικής Αραβίας. Μέχρι να βρεθεί κοινό έδαφος μεταξύ των δυο αραβικών κρατών, οι τιμές του πετρελαίου αναρριχήθηκαν μέχρι το υψηλό εξαετίας στις 6 Ιουλίου. Τα ΗΑΕ επέμεναν να γίνει αποδεκτή μια προς τα πάνω αναπροσαρμογή του σημείου εκκίνησης για τον υπολογισμό της δικής τους ημερήσιας παραγωγής από τα 3,2 στα 3,8 εκατ. δολάρια. Η Σαουδική Αραβία διαφωνούσε αρχικά αλλά αποδέχτηκε τελικά ένα σημείο εκκίνησης των 3,65 εκατ. βαρελιών για τον υπολογισμό της ημερήσιας παραγωγής των ΗΑΕ.
Το κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως, παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+, η προσφορά θα παραμείνει περιορισμένη μέσα στους επόμενους μήνες όσο η επιχειρηματική δραστηριότητα ανακάμπτει στην παγκόσμια οικονομία. Τη Δευτέρα, όμως, κυριάρχησε κλίμα απαισιοδοξίας στις αγορές λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα κατά τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος. Σε κάθε περίπτωση, το τοπίο παραμένει έως έναν βαθμό ρευστό και στο μέτωπο της ζήτησης καθώς η πανδημία εξακολουθεί να εμποδίζει την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας των οικονομιών. Μολονότι, παραδείγματος χάριν, τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ ήταν ισχυρά για τον Ιούνιο, το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης επιδεινώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο. Συν τοις άλλοις, η κινητικότητα στα γραφεία του Σίτι του Λονδίνου ήταν χαμηλή τη Δευτέρα παρά το επίσημο «άνοιγμα» της οικονομίας, δηλαδή την άρση όλων των περιορισμών που είχαν τεθεί σε ισχύ στα πρώτα κύματα της πανδημίας.