THEPOWERGAME
Μολονότι το Πεκίνο έχει σκληρύνει τη στάση του στην εισαγωγή των εγχώριων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας στη Wall Street και παρά την ένταση στις σχέσεις της Κίνας με την Ουάσινγκτον, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει αμείωτο για την Κίνα. Στοιχεία του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg και της βρετανικής εφημερίδας Financial Times καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τοποθετήσεις ξένων επενδυτών σε κινεζικές μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά 40% εδώ και έναν χρόνο, ξεπερνώντας τα 800 δισ. δολάρια. Μόνον οι επενδύσεις σε κινεζικά ομόλογα από το εξωτερικό υπερβαίνουν τα 75 δισ. δολάρια με άνοδο 50% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κίνα
Αυτό το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου καταδεικνύει πως οι αγορές παραμένουν αποκομμένες από τις γεωπολιτικές ανησυχίες των κυβερνήσεων. Ωστόσο, επικρατεί ανησυχία για μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας, ιδιαίτερα ύστερα από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να λάβει μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα. Προ ημερών, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε την απαίτηση αποθεματικών για τις εμπορικές τράπεζες κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Με την κίνηση αυτή ενισχύει εμμέσως πλην σαφώς την μακροπρόθεσμη ρευστότητα κατά ένα τρισ γουάν ή 154 δισ δολάρια. Αυτή η πρωτοβουλία έχει θορυβήσει τους επενδυτές διότι υποψιάζονται πως η Κίνα δρομολογεί μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Η έκθεση ξένων επενδυτών σε κινεζικές μετοχές λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που γενικά τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου και ειδικά η Wall Street κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Οι τοποθετήσεις αυτών των εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων γίνονται μέσα από πλατφόρμες του Χονγκ Κονγκ που είναι συνδεδεμένες με τα χρηματιστήρια της Σεντσέν και του Χονγκ Κονγκ.
Αυστηρότεροι κανόνες στις τεχνολογικές εταιρείες
Εντούτοις, η ιδρυτής και διευθύνουσα σύμβουλος της Ark Investments, Κάθι Γουντ, ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ρευστοποιεί θέσεις σε κινεζικές μετοχές καθώς το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερους κανόνες στις τεχνολογικές εταιρείες που επιδιώκουν την εισαγωγή τους στη Wall Street. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πλατφόρμα ιδιωτικών μετακινήσεων Didi. Λίγες ημέρες μετά την επιτυχή εισαγωγή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το Πεκίνο επέβαλε μια σειρά μέτρων εις βάρος της λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων της.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη υποχώρηση των κινεζικών μετοχών που διαπραγματεύονται στις ΗΠΑ και όχι στην Ασία, η Γουντ είπε πως «δεν νομίζω πως πρόκειται για μια αναπροσαρμογή των αποτιμήσεων». «Αυτές οι μετοχές θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα και πιθανότατα να παραμείνουν εκεί». Αποκάλυψε δε οι επενδύσεις σε κινεζικές τεχνολογικές μετοχές της Ark Investments ποτέ δεν ήταν χαμηλότερες όσο σήμερα.