THEPOWERGAME
Σαν να προετοιμάζει το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αυτήν την Πέμπτη, με σκοπό να καθησυχάσει τις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να εκμεταλλευτεί η Ρωσία τις εξαγωγές ενέργειας την Ευρώπη για πολιτικές σκοπιμότητες. Μολονότι το Βερολίνο έχει υποστηρίξει την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2 που εγγυάται την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, η καγκελάριος δεσμεύτηκε πως θα εξαντλήσει κάθε μέσο για να παραμείνει η Ουκρανία στο ευρύτερο ενεργειακό δίκτυο που ενώνει τη Ρωσία με την Ευρώπη.
«Για εμάς, η Ουκρανία θα παραμείνει χώρα διέλευσης φυσικού αερίου ακόμη και όταν ολοκληρωθεί ο αγωγός Nord Stream 2» δήλωσε η Μέρκελ στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Βερολίνο. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα φροντίσουν γι΄αυτό και πέρα από το 2024». Μετά την απροσδόκητη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Γερμανία προσπαθεί να διατηρήσει ισορροπίες ανάμεσα στην Ευρώπη, το Κίεβο και τη Μόσχα.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Ζελένσκι ζήτησε τη συμμετοχή και των ΗΠΑ στο «σχήμα της Νορμανδίας», το οποίο δημιουργήθηκε για την κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτού του σχήματος, οι κυβερνώντες στο Κίεβο, τη Μόσχα, το Βερολίνο και το Παρίσι υποστήριξαν τον τερματισμό των συγκρούσεων ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας και των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στις ΗΠΑ για να συνομιλήσει με Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τη Γερμανίδα καγκελάριο για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά μια ανάσα μακριά από την ολοκλήρωσή του. Πληροφορίες του CNBC μαρτυρούν πως έχουν απομείνει 62 μίλια για να ολοκληρωθεί ο υποθαλάσσιος αγωγός, συνολικής έκτασης 764 μιλίων. Εκτός των ΗΠΑ, σοβαρές επιφυλάξεις για τον Nord Stream 2 και την πιθανότητα εργαλειοποίησης του από τη Μόσχα έχουν εκφράσει και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Η καγκελάριος Μέρκελ δεν έκρυβε αρχές της εβδομάδας την επιφυλακτικότητά της ως προς την εύρεση μιας λύσης με τις ΗΠΑ. «Θα συζητήσω το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο την Πέμπτη. Δεν νομίζω όμως ότι θα υπάρξει λύση, αν και θα γίνουν διαβουλεύσεις με σκοπό τη χάραξη κοινής θέσης”, δήλωσε στο περιθώριο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Ουκρανίας.
Από την Ουάσινγκτον, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η Γερμανία γνωρίζει από το παρελθόν την τάση της Ρωσίας να εκμεταλλεύεται την ενέργεια για να προωθήσει την πολιτική της ατζέντα. «Το έχουμε συναντήσει με την περίπτωση της Γεωργίας και μετά στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όταν είχε παγώσει το ήμισυ της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Η Ρωσία είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εισαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων στην Ε.Ε από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αργού πετρελαίου, αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δυο τρίτα του συνόλου και του φυσικού αερίου ανέρχονται, αντίστοιχα, στο 27%.