THEPOWERGAME
Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοση του ψηφιακού ευρώ έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προχωρώντας στην «ερευνητική φάση» αυτού του μεγάλου εγχειρήματος που αναμένεται να διαρκέσει 24 μήνες. Από το πειραματικό στάδιο που προηγήθηκε, πάντως, δεν ανέκυψαν τεχνικά εμπόδια, ανοίγοντας το δρόμο για την καθιέρωση ενός ψηφιακού ευρώ. Πρώτα, όμως, θα πρέπει επιλυθούν ορισμένα πρακτικά ζητήματα που θα κρίνουν στην πράξη το βαθμό ασφάλειας και προσβασιμότητάς του σε μεγάλη κλίμακα. Βέβαια, η ΕΚΤ τόνισε πως η απόφαση αυτή δεν «προδικάζει καμία μελλοντική απόφαση για την έκδοση του ψηφιακού ευρώ που θα γίνει αργότερα».
Δεδομένης της μεγάλης απήχησης που έχουν τα κρυπτονομίσματα και της έλλειψης ενός πλαισίου για την εποπτεία αυτής της μορφής του αποκεντρωμένου χρήματος, οι κεντρικές τράπεζες του ανεπτυγμένου κόσμου εξετάζουν την έκδοση του δικού τους ψηφιακού νομίσματος που θα είναι συνδεδεμένο με την ισοτιμία της κάθε χώρας. Στόχος των κεντρικών τραπεζιτών είναι να ικανοποιήσουν την επιθυμία του κόσμου για το ψηφιακό χρήμα, προσφέροντας όμως μια πιο σταθερή εκδοχή έναντι των κρυπτονομισμάτων. Εκτός της χρήσης των κρυπτονομισμάτων σε παράνομες ενέργειες, όπως η πληρωμή λύτρων σε χάκερς, οι επενδυτές είναι εκτεθειμένοι και στις απότομες διακυμάνσεις τους.
«Έχουν περάσει εννέα μήνες από τη δημοσίευση της έκθεσής μας για το ψηφιακό ευρώ. Από τότε πραγματοποιήσαμε περαιτέρω αναλύσεις, ζητώντας τη συνεισφορά πολιτών και επαγγελματιών και κάνοντας ορισμένα πειράματα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα», επισημαίνει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Στόχος της εργασίας μας είναι να εξασφαλίσουμε σε αυτήν την ψηφιακή εποχή πως πολίτες και εταιρείες συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση στην ασφαλέστερη μορφή χρήματος που δεν είναι άλλη από αυτή των κεντρικών τραπεζών.
Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και υπεύθυνος για το ψηφιακό ευρώ, δήλωσε: «Θα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλα όργανα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, και θα τους ενημερώνουμε τακτικά για τα πορίσματά μας». Πρόσθεσε πως σε αυτήν τη φάση θα συμμετέχουν πολίτες, έμποροι και η βιομηχανία αποπεράτωσης πληρωμών. Ο ίδιος τόνισε πως ένα ψηφιακό ευρώ, η ισοτιμία του οποίου θα είναι συνδεδεμένη με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, θα συμπληρώνει τα μετρητά και δεν θα τα αντικαταστήσει.