THEPOWERGAME
Μια διαμάχη έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ και περιλαμβάνει πυλώνες υψηλής τάσης, μια γνώριμη εικόνα στην Ελλάδα. Έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη μετάβαση των ΗΠΑ στην εποχή της πράσινης ενέργειας, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου δικτύου που θα μεταφέρει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές μέσα από μια στρατιά πυλώνων για την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας. Περιβαλλοντικές οργανώσεις προτιμούν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις οροφές των κτιρίων και κατ΄επέκταση ενός πιο αποκεντρωμένου συστήματος κατανομής ενέργειας.
Οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε αυτή τη φάση θα επηρεάσουν τη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, τονίζουν οι New York Times. Αναμένεται μια σειρά εξελίξεων στις ΗΠΑ για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την ηλεκτροκίνηση, με την κυβέρνηση Μπάιντεν να έχει ήδη εξασφαλίσει 73 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός εθνικού δικτύου, έκτασης χιλιάδων χιλιομέτρων, που θα επιτρέπει τη μεταφορά αιολικής ενέργειας από το
Ουαϊόμινγκ ή ηλιακής από την Καλιφόρνια. Εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κάρβουνα ή φυσικό αέριο θα αντικατασταθούν από μεγάλα αιολικά ή φωτοβολταϊκά πάρκα.
Είναι μια πρόταση που επικυρώθηκε από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο μέσα στον Ιούνιο. Με αυτήν συμφωνούν και ειδήμονες που θεωρούν πως είναι απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας ιδιαίτερα με την καταστροφή και την κακουχία που υπέστησαν οι Τεξανοί με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που χτύπησαν την πολιτεία κατά τη διάρκεια του περασμένου Φεβρουαρίου.
Αλλά τα μεμονωμένα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες που είχαν εγκατασταθεί στις κατοικίες, τις επιχειρήσεις και τα κτίρια της τοπικής αυτοδιοίκησης των Καλιφορνέζων αποτέλεσαν μεγάλη λύση στις περσινές διακοπές ρεύματος που είχαν προκληθεί από το κύμα καύσωνα. Το αποτέλεσμα αυτό έδωσε την αφορμή για να γίνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Κάποτε κάθε περιφέρεια διέθετε τις δικές του μονάδες ηλεκτροδότησης.
Οι μπαταρίες οικιακής ή επιχειρηματικής χρήσης μπορούν να έχουν τις διαστάσεις μεγάλης τηλεόρασης ή ενός συμπλέγματος διακομιστών για υπολογιστές. Αυτές οι μπαταρίες αποθηκεύουν ενέργεια από το δίκτυο ή φωτοβολταϊκά πάνελ που είναι εγκατεστημένα στις οροφές. Περιβαλλοντικές οργανώσεις επιχειρηματολογούν πως αυτή είναι η λύση γίνεται πιο αναγκαία λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Η Ουάσινγκτον τελικά προτείνει έναν συνδυασμό και των δυο λύσεων. «Χρειάζεται ένα μεγάλο εθνικό σχέδιο ώστε να εξασφαλίζεται ενέργεια εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», σχολίασε η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times. H ίδια τόνισε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει τα τοπικά δίκτυα ή την εγκατάσταση πάνελ στις οροφές των κτιρίων. Αλλά τόνισε πως τα αποκεντρωμένα συστήματα δεν επαρκούν για να εκμηδενιστούν οι εκπομπές ρύπων από τον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 2035.