THEPOWERGAME
Λιγότερο από 10 ημέρες έχουν απομείνει μέχρι τις 19 Ιουλίου, οπότε η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επίσημη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών (δεκαήμερη καραντίνα, τρία τεστ PCR) λόγω πανδημίας, από τις χώρες που είναι σε πορτοκαλί χρώμα, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Ωστόσο, η τουριστική αγορά στη χώρα παραμένει μουδιασμένη διότι, στην ουσία, ο Ιούλιος – όπως όλα δείχνουν μέχρι στιγμής – αναμένει να καταγραφεί ως τρίτος κατά σειρά μήνας (μετά τον Μάιο, Ιούνιο) της φετινής σεζόν, χωρίς ροές από τη βρετανική αγορά.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του powergame.gr από τον Μάιο έως και τα τέλη του Ιουνίου υπήρξε ένα σημαντικό ποσοστό ακυρώσεων τουριστικών πακέτων προερχόμενο από τη βρετανική αγορά, με κάποιες εξαιρέσεις από Άγγλους μέσου και υψηλού εισοδήματος που επισκέφθηκαν την Ελλάδα, πρόθυμοι να τηρήσουν τους ταξιδιωτικούς κανόνες.
Όχι όμως αρκετοί, ώστε να αλλάξουν την εισπρακτική εικόνα στην αγορά, λένε οι ξενοδόχοι.
Στο ευρύ κομμάτι, σύμφωνα με τo Office for National Statistics, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν το 2019 93,1 εκατ. διεθνή ταξίδια (+3% σε σύγκριση με το 2018, 90,6 εκατ.).
Το κύριο κίνητρο για την πραγματοποίηση ενός ταξιδιού ήταν οι διακοπές (63,0%) και ακολούθως η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς (25,3%), τα επαγγελματικά ταξίδια (9,6%) και άλλοι λόγοι (2,1%).
Γρ. Τάσιος: Η πανδημία οδηγεί το καρότο του τουρισμού
Την άποψη ότι ο Ιούλιος είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ένας χαμένος μήνας, εξέφρασε o Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
«Θα είναι σίγουρα ένας καλύτερος Ιούλιος από την εικόνα του 2020», τόνισε χαρακτηριστικά στο powergame.gr λέγοντας πως δημιουργείται ένα περίεργο συναίσθημα με την έννοια ότι βλέπει κανείς που βρίσκεται τώρα και τι θα μπορούσε να έχει σε απόδοση.
«Κακά τα ψέματα, στο τέλος της ημέρας είναι η οικονομική απόδοση που μετρά για όλους. Βλέπουμε ότι πάλι είμαστε πίσω από την πανδημία.
Η πανδημία είναι μπροστά και οδηγεί το καρότο του τουρισμού», επεσήμανε λέγοντας πως το ζήτημα της βρετανικής αγοράς, πέραν από το υγειονομικό πεδίο, είχε να κάνει με έναν συνδυασμό καταστάσεων.
«Πιστεύω πως σχετίστηκε με τη μετάλλαξη και την εσωτερική οικονομία, την παρότρυνση δηλαδή να μείνουν οι πολίτες εντός συνόρων», είπε συμπληρώνοντας πως το πρόγραμμα των Αγγλών πήγε πολύ πίσω προκαλώντας μεγάλη ζημιά στους Έλληνες ξενοδόχους και δεν θα επανέλθουν εύκολα, ιδίως μετά την αδράνεια του 2020 και εφόσον για ορισμένες περιοχές της Ελλάδας αποτελεί τη βασικότερη αγορά.
«Μετράμε απώλειες τριών μηνών και τώρα πάμε στον Αύγουστο. Πάμε μέρα -μέρα οι κρατήσεις έρχονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η Ελλάδα κάνει την προσπάθεια της και δίνει την δυνατότητα τώρα για παροχή rapid για την αποχώρηση των πελατών».
Όσο για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε πως αποτελεί το μεγάλο ζητούμενο για το επόμενο διάστημα στον τουρισμό. «Εάν συνεχίσει και έχουμε πρόβλημα προς τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τότε θα μιλάμε για μία όντως πολύ δύσκολη χρονιά, άλλη μία χρονιά COVID-19 δηλαδή».
Μπ. Βούλγαρης: Βλέπουμε τις πρώτες κρατήσεις από Βρετανούς για τον Αύγουστο
«Ελπίζαμε πολύ στον Ιούλιο και πιστεύαμε πως θα ήταν πολύ καλύτερη η κατάσταση, όμως αν θέλουμε να κάνουμε μια ρεαλιστική εκτίμηση, θεωρείται άλλος ένας χαμένος μήνας», αναφέρει σε επικοινωνία με το powergame.gr o Μπάμπης Βούλγαρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας.
«Οι Αγγλοι αποτελούν την κορυφή της τουριστικής αγοράς στην Κέρκυρα με ένα ποσοστό γύρω στο 30% με 40 %. Ακολουθεί δεύτερη η Γερμανία», εξηγεί ο κ. Βούλγαρης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για έναν τονωτικό Αύγουστο.
«Το θετικό είναι ότι, ήδη από την Πέμπτη 8 Ιουλίου (σ.σ. μετά τις ανακοινώσεις για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών) παρατηρούμε κινητικότητα και καταγραφή κρατήσεων με τις περισσότερες να κινούνται προς την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και τον Αύγουστο», λέει ελπίζοντας να υπάρξει σημαντική διόρθωση και επιμήκυνση της σεζόν μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου, αρχές του Νοεμβρίου.
«Η κατάσταση ωστόσο είναι πολύ ρευστή και επειδή είδαμε πως όλα ανατρέπονται ακόμη και σε ένα εικοσιτετράωρο, προχωράμε μήνα-μήνα, εβδομάδα-εβδομάδα», προσθέτει λέγοντας πως αυτή την ώρα, οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Κέρκυρας αρχίζουν να ξεπερνούν το 35% για τα πεντάστερα και τις βίλες.
Αντιθέτως, παραμένουν κάτω από το 30% για τα μαζικά ξενοδοχεία, κάτι που στατιστικά επηρεάστηκε και από την απώλεια της βρετανικής αγοράς. «Δυστυχώς κάποιες περιοχές που εξαρτώνται αποκλειστικά από τη βρετανική αγορά έχουν περισσότερο πρόβλημα», καταλήγει.
Αντ. Ηλιόπουλος: Ξεπερνούν το 50% οι πληρότητες στην Καλντέρα
Παρόμοια τάση παρατηρείται και στην Σαντορίνη όπου ελάχιστοι Αγγλοι τουρίστες βρίσκονται στο νησί από την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου.
«Στην Καλντέρα οι πληρότητες αυτή τη στιγμή κινούνται θετικά και έχουν ξεπεράσει το 50%». Όμως, άλλες περιοχές του νησιού παραμένουν ακόμη σε χαμηλές πληρότητες», λέει από την πλευρά του στο powergame.gr ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, ενώ πληροφορεί πως το 20% των ξενοδοχείων στη Σαντορίνη παραμένει εκτός λειτουργίας.
Όσο για τους τουρίστες που είναι αυτή την ώρα στο νησί, έρχονται κυρίως από την Αμερική, τη Γαλλία, το Ισραήλ και τη Γερμανία.