THEPOWERGAME
Μια εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, για το ενδεχόμενο να κλιμακωθεί η αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη από τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, μια ακόμη υψηλή αξιωματούχος αυτή τη φορά από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού διατυπώνει τις ανησυχίες της.
Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο, Μαίρι Ντάλι, δήλωσε την Παρασκευή πως ένας «από τους μεγαλύτερους κινδύνους στην παγκόσμια ανάκαμψη είναι να κηρυχθεί πρώιμα η νίκη κατά της νόσου Covid-19».
«Δεν ξεπεράσαμε την πανδημία, την ξεπερνάμε», δήλωσε η Ντάλι σε συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times.
Μολονότι οικονομικοί αναλυτές αναγνωρίζουν πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να ανατρέψει τις προβλέψεις τους, σε αυτή τη φάση δεν θεωρούν πως ο κίνδυνος αυτός είναι άμεσος.
«Αν και πρέπει να παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά, δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που να καταδεικνύουν μεγάλη ζημιά» στη Βρετανία ή την Ευρωζώνη, αναφέρει ο Κάλουμ Πίκερινγκ σε πρόσφατη ανάλυση της Berenberg Bank.
Το ποσοστό των κρουσμάτων του ιού SARS-CoV-2 με τη μετάλλαξη Δέλτα αυξάνονται ραγδαία, αλλά ικανοποιητική είναι επίσης η εξέλιξη των εμβολιασμών.
Στη Βρετανία, η οποία αποτελεί τη χώρα αναφοράς για την υπόλοιπη Ευρώπη, καταγράφονται 117 δόσεις εμβολίων ανά 100 άτομα.
Αν και η Ευρωζώνη είναι περίπου πέντε εβδομάδες πίσω από τη Βρετανία, οι μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ προσεγγίζουν τις ΗΠΑ, όπου 99 δόσεις δίνονται ανά 100 άτομα.
Επιπροσθέτως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ναι μεν αυξάνονται στον ανεπτυγμένο κόσμο αλλά παραμένουν αρκετά χαμηλότερα συγκριτικά με προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τονίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank.
Η γερμανική τράπεζα διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 4,7% στην Ευρωζώνη το 2021 και 4,9% το 2022.
Οικονομολόγοι που μίλησαν στους New York Times αναμένουν, παράλληλα, πως η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει το δεύτερο τρίμηνο μια από τις ισχυρότερες επιδόσεις στην ιστορία της.
Ωστόσο υποβόσκει μια αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της βραδείας εξέλιξης των εμβολιασμών κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αυτή αντανακλάται από την υποχώρηση των αποδόσεων στους κρατικούς τίτλους του ανεπτυγμένου κόσμου καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο.
Ενδεικτικό είναι πως η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει υποχωρήσει από το 1,75% στα τέλη Μαρτίου στο 1,29% αυτήν την εβδομάδα.
Το κόστος δανεισμού της γερμανικής και της γαλλικής οικονομίας κινήθηκε στην Παρασκευή στο -0,29% και 0,05%, αντίστοιχα, αντανακλώντας μηνιαία πτώση από πέντε έως επτά μονάδες βάσης.
Όπως δήλωσε η Ντάλι, «οι εξελίξεις στις ΗΠΑ είναι αρκετά θετικές, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδα δεν είναι και τόσο θετικές. Είναι καλές αλλά όχι υπέροχες».
Όπως επιβεβαιώνει και η ING σε πρόσφατη ανάλυση, «η υποχώρηση των αποδόσεων στην Ευρωζώνη αντανακλά τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη μετάλλαξη Δέλτα σε διάφορα μέρη του κόσμου».
Αυτός είναι ο λόγος, εξάλλου, που η Commerzbank αναμένει πως η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου θα παραμείνει μεταξύ του -0,1% και του -0,25% για το μεγαλύτερο τμήμα του καλοκαιριού.