THEPOWERGAME
Tον οδικό χάρτη μονιμοποίησης ελαφρύνσεων περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ενώ αναφέρθηκε και στο μέτρο των πάγιων δαπανών.
Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα είναι διαθέσιμος – της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, άλλα και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο.
«Πρόθεσή μας είναι να αξιοποιήσουμε τον οποίο δημοσιονομικό χώρου προκύψει από το 2022 και μετά» για να μονιμοποιηθούν οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και να προσθέσουμε και άλλες μειώσεις φόρων.
Οι βασικοί μας στόχοι της είναι κατά κύριο λόγο ο δημοσιονομικός χώρος να απευθύνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και ένα κομμάτι προς τη στοχευμένη αύξηση δαπανών εκεί που υπάρχει σημαντικό κοινωνικό πρόσημο», είπε.
Tι είπε για τον ΕΝΦΙΑ
Ο τσάρος της ελληνικής οικονομίας ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ πως η άσκηση των αντικειμενικών θα ολοκληρωθεί περίπου το Νοέμβριο και θα γίνει ενσωμάτωση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο των νέων αντικειμενικών αξιών στον ΕΝΦΙΑ.
«Θα προσθέσουμε ανάλογα με το δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ στη λογική της συνολικής αξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», είπε.
Διευκρίνισε πως θα περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
Αλλά εξήγησε πως αυτή τη στιγμή είναι πρόωρο να απαντήσει για το τι θα αποφασισθεί γιατί πρέπει να αξιολογηθεί ο δημοσιονομικός χορός από το 2022 και μετά και δεν έχει ολοκληρωθεί η άσκηση της ενσωμάτωσης των αντικειμενικών αξιών.
Για τον ΦΠΑ
Για τον ΦΠΑ είπε πως η πρόθεση μονιμοποίησης ελαφρύνσεων αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης, στις ασφαλιστικές εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ, στον ΦΠΑ στην εστίαση και σε άλλους κλάδους από το τουριστικό πακέτο.
Εξήγησε πως όλες αυτές οι παρεμβάσεις μείωσης φόρων χωρίς να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά θα αξιολογηθούν με βάση το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει, ούτως ώστε να μονιμοποιηθούν.
Για το μέτρο των παγίων δαπανών
Για το μέτρο των παγίων δαπανών είπε πως πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν και πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν.
Οι αιτίες απόρριψης είναι πως πολλές είχαν αύξηση τζίρου, μικρότερη πτώση από 30% ή οι ενισχύσεις υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
Για τις φορολογικές δηλώσεις
Ανέφερε για τις φορολογικές δηλώσεις πως υπάρχει πολύ καλή εικόνα για τον ρυθμό υποβολής: έχουν υποβληθεί 1,9 εκατομμύρια δηλώσεις όταν πέρυσι είχαν υποβληθεί 1,2 εκατομμύρια δηλώσεις το ίδιο διάστημα.