THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση εξετάζει την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ανεξάρτητα από τον αγωγό EastMed που θα μεταφέρει προς την Ευρώπη το αέριο από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας μας, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής όπου συζητήθηκε σύμβαση της ΔΕΗ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε και στο συγκεκριμένο αγωγό. Έτσι επιβεβαιώνονται τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει στις αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται σχέδιο που προβλέπει την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από τα σύνορα Αιγύπτου – Λιβυής μέχρι την Κρήτη (μέσω της οριοθετημένης αλληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ) στην οποία θα κατασκευαστεί επίσης σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Χτες, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και η 5η Υπουργική Σύνοδος του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF) με συμμετοχή και των ΗΠΑ (ως παρατηρητή). Σε ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρεται πως στη σύνοδο «συζητήθηκε η πρόοδος των δραστηριοτήτων του EMGF, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων που σχετίζονται με τις τέσσερις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν κατά την Υπουργική Σύνοδο του Μαρτίου 2021 και τη μελέτη του «Περιφερειακού Ισοζυγίου Προσφοράς και Ζήτησης Φυσικού Αερίου και Ενέργειας» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει και το σχέδιο για τον αγωγό EastMed. Ο σημερινός σχεδιασμός του EastMed, που προωθεί η IGI Poseidon στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ιταλική Edison, προβλέπει την κατασκευή αγωγού 1.900 χιλιομέτρων και κόστους που υπολογίζεται στα 5 – 7 δισ. ευρώ. Ο αγωγός θα ξεκινά από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς την Κύπρο, όπου θα υπάρχει σταθμός συμπίεσης, στη συνέχεια προς την Κρήτη και θα καταλήγει στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στη συνέχεια θα διασχίζει την ηπειρωτική χώρα μέχρι την Θεσπρωτία όπου θα συνδεθεί με τον επίσης υπό σχεδιασμό αγωγό Poseidon που θα συνδέει Ελλάδα με Ιταλία.
Πρόκειται για σχέδιο που εξακολουθεί να έχει τη στήριξη και της Κομισιόν, τουλάχιστον στο σκέλος που αφορά την σύνδεση της Κύπρου με αγωγό φυσικού αερίου, αλλά αρκετοί παράγοντες θεωρούν υψηλού κόστους. Ειδικά σε μια περίοδο που ολόκληρος ο κόσμος στρέφεται προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και οι διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί εμφανίζονται διστακτικοί όταν καλούνται να στηρίξουν επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα.
Ελλάδα και Αίγυπτος συζητούν και σχέδιο για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών όπως είχε δηλώσει, επίσης, ο κ. Σκρέκας. Ο ίδιος είχε μιλήσει για επικείμενο Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) με την αιγυπτιακή πλευρά με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σχέδιο υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει αποκλειστικά ενέργεια από ΑΠΕ ώστε να είναι περισσότερο ελκυστικό σε χρηματοδότηση, αν βέβαια αποδειχθεί η βιωσιμότητά του.
«Περιμένω τον ομόλογό μου υπουργό Ενέργειας της Αιγύπτου με τον οποίο θα υπογράψουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας, για να συνδεθεί η Ελλάδα ηλεκτρικά με την Αίγυπτο, μέσα από μια ηλεκτρική διασύνδεση που θα μεταφέρει μόνο πράσινη ενέργεια. Το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Αίγυπτο είναι αρκετά χαμηλότερο και μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων θα μπορούσαμε να τη μεταφέρουμε στην Κεντρική Ευρώπη» είχε δηλώσει ο κ. Σκρέκας.