THEPOWERGAME
Όλοι οι ισχυροί της λιανικής και όλες οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα (ΑΕΕΑΠ) συνωστίζονται πλέον στην αγορά logistics, με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων και μεγάλων αποθηκευτικών χώρων. Οι μεν εταιρείες λιανικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις νέες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στη διανομή προϊόντων. Οι ΑΕΕΑΠ να επωφεληθούν από την έλλειψη μεγάλων και σύγχρονων αποθηκών, κατάσταση που οδηγεί σε καλές αποδόσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.
Οι επενδύσεις στα logistics δεν είναι ελληνικό φαινόμενο: Το τελευταίο δωδεκάμηνο, για παράδειγμα, ο επενδυτικός κολοσσός Brookfield δαπάνησε ένα δισ. ευρώ για αγορά κέντρων διανομής σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Πολωνία, συνολικής επιφάνειας 10 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.).
Στην Ελλάδα, η διοίκηση της Κωτσόβολος, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως προωθεί την κατασκευή νέου κέντρου διανομής και αποθήκευσης, επιφάνειας 65.000 τ.μ., του μεγαλύτερου στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει ήδη επιλέξει το ακίνητο και προβλέπεται πως οι εργασίες θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Πλαίσιο προχωρά στην αγορά οικοπέδου και κτιρίου, έκτασης 16 στρεμμάτων στην Μαγούλα που ανήκει στην Ακρίτας που ήδη χρησιμοποιείται από την αλυσίδα τεχνολογικών προϊόντων. Το ακίνητο βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Πλαίσιο και η αγορά του κοστίζει 2,9 εκατ. ευρώ.
Η Public ολοκλήρωσε πέρυσι το νέο logistics center στην περιοχή Λέκκα Ελευσίνας μισθώνοντας τμήμα (22.000 τ.μ.) του μεγάλου κέντρου διανομής και αποθήκευσης (περίπου 45.000 τ.μ) που κατασκεύασε ο ολλανδικός όμιλος Ten Brinke σε οικόπεδο 145 στρεμμάτων. Η Ten Brinke Hellas, από τους πλέον δραστήριους developers στην ελληνική αγορά, προωθεί αυτή την περίοδο και τρεις άλλες, μεγάλες επενδύσεις σε κέντρα αποθήκευσης και διανομής στην Δυτική Αττική.
Οι επενδύσεις των Ολλανδών συνδέονται με τις νέες απαιτήσεις για καλύτερη διαχείριση της αλυσίδας τροφοδοσίας / διανομής, μέσω και των μεγαλύτερων αποθηκευτικών χώρων. Η αγορά αποθηκών παραμένει πολυδιασπασμένη με μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου να δείχνει πως μόλις το 14% των εταιρειών logistics στην Ελλάδα διαθέτουν στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους άνω των 45.000 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) ενώ το 40% έχει στεγασμένους χώρους μικρότερους των 10.000 τ.μ. Στην ίδια μελέτη τονίζεται πως η μέση επιφάνεια αποθηκευτικών χώρων των εταιρειών του κλάδου είναι μικρότερη των 7.000 τ.μ.
Εκτός από τη λιανική της τεχνολογίας, σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται και άλλοι όμιλοι όπως η Jumbo, η «Καυκάς» (σχεδόν δέκα εκατ. επενδύει για νέα αποθήκη σχεδόν 20.000 τ.μ. στον Ασπρόπυργο), η Φουρλής, κ.α. Στο χαρτοφυλάκιο της Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή περιλαμβάνεται κέντρο αποθήκευσης και διανομής σε Σχηματάρι και Οινόφυτα.
Η μάχη των ΑΕΕΑΠ
Η Premia Properties, ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην εγχώρια αγορά ακινήτων logistics, συνεχίζει να κινείται επιθετικά και πλέον διαθέτει σχεδόν 175.000 τ.μ. σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή του Θριασίου (αποκτά και αποθήκη στη Σίνδο). Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν ανακοινώσεις και από την Briq Properties ΑΕΕΑΠ που ανήκει στους βασικούς μετόχους του ομίλου Quest.
Προ ημερών η Briq Properties ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την αγορά οικοπέδων 18 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, στη θέση «Ήμερος Τόπος», τα οποία είναι όμορα στην ιδιοκτησία της εταιρείας επί της οποίας αναπτύσσει ένα Logistics Park. Έτσι η Briq διαθέτει πλέον ενιαία επιφάνεια 102,8 στρεμμάτων και αυτή την περίοδο αναπτύσσει κτίριο αποθήκευσης και διανομής επιφάνειας 20.764 τ.μ. και σκοπεύει να αναπτύξει και δεύτερο αντίστοιχο κτίριο. Προ εξαμήνου η εταιρεία είχε αγοράσει έναντι 23,6 εκατ. και το 80% της «Sarmed Warehouses» που έχει στην κυριότητά της δύο οικόπεδα, συνολικής έκτασης 131.232,40 τ.μ. επί των οποίων έχουν αναγερθεί κτίρια συνολικής επιφάνειας 58.641,60 τ.μ. αποθηκευτικών και βιομηχανικών χρήσεων, γραφείων και βοηθητικών χώρων.
Την Παρασκευή έγινε γνωστό πως η Prodea ΑΕΕΑΠ προχωρά στην έκδοση «πράσινου» κοινού ομολογιακού δανείου ποσού έως 300 εκατ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό τα 250 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας. Η διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής ΑΕΕΑΠ είχε δηλώσει στην πρόσφατη τακτική γενική συνέλευση πως έχει σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατ. το 80% του οποίου αφορά τα ποιοτικά κτίρια γραφείων και τα logistics. Ήδη η Prodea επένδυσε σε δύο νέους αποθηκευτικούς χώρους στο Θριάσιο, συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ. που κατασκευάζει ο όμιλος Καρπάθιου.