THEPOWERGAME
Κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, έχουν κερδίσει μία θέση στο επενδυτικό σύμπαν, σημειώνοντας ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές αποδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ, φτάνοντας σε κεφαλαιοποίηση παραδοσιακά assets όπως το ασήμι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών με αποτέλεσμα να προσπαθούν οι θεσμικοί φορείς να αξιολογήσουν το φαινόμενο αυτό.
Τόσο το Bitcoin όσο και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα έχουν πλασαριστεί ως εναλλακτικές λύσεις σε σύγκριση με τα νομίσματα που εκδίδουν οι κυβερνήσεις και τις εμπορικές λειτουργίες των παραδοσιακών τραπεζών. Οι οπαδοί των crypto υποστηρίζουν ότι οι βασικές αρχές των συγκεκριμένων assets που τα κάνουν να ξεχωρίζουν, είναι ότι θεωρητικά δεν μπορούν να υποτιμηθούν, όπως συμβαίνει με τα κρατικά νομίσματα, καθώς και το γεγονός ότι καμία κυβέρνηση ή κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να παρέμβει στις συναλλαγές.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) σε νέα της έκθεση ασχολείται ξανά με το οικοσύστημα των crypto και προσπαθεί να αξιολογήσει το κατά πόσο η δυσπιστία απέναντι στο υφιστάμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πράγματι το βασικό κίνητρο που ωθεί τους νέους επενδυτές στα κρυπτονομίσματα. Ακολουθούν τα ευρήματα της μελέτης της BIS, που θεωρείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών:
Το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης, είναι ότι καταρρίπτεται η υπόθεση που θέλει τα κρυπτονομίσματα να θεωρούνται εναλλακτικά του παραστατικού χρήματος ή του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι επενδυτές κρυπτονομισμάτων εμφανίζουν τις ίδιες ακριβώς ανησυχίες με τον γενικό πληθυσμό σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των μετρητών και στις λειτουργίες των παραδοσιακών τραπεζών.
Παρόλα αυτά, εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια των μετρητών, τείνουν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για τα crypto.
- Crypto και μετρητά: Όσοι μπορούν να αναγνωρίσουν τουλάχιστον ένα κρυπτονόμισμα πιστεύουν ότι τα μετρητά είναι ασφαλή. Με άλλα λόγια, ceteris paribus, αν ένας καταναλωτής θεωρεί ότι τα μετρητά είναι ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα στην κλίμακα ασφάλειας, τότε η πιθανότητα αυτός ο καταναλωτής να επενδύει σε crypto είναι 3,5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.
- Crypto και τράπεζες: Συγκριτικά με όσους δεν έχουν στην κατοχή τους κρυπτονομίσματα, οι επενδυτές που τα επιλέγουν τείνουν να θεωρούν λιγότερο βολικές τις υπηρεσίες των παραδοσιακών τραπεζών.
- Ηλικία: Κάθε πρόσθετο έτος ηλικίας μειώνει, κατά μέσο όρο, την πιθανότητα κατοχής κάποιου κρυπτονομίσματος κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες, αποδεικνύοντας ότι οι νεότεροι επενδυτές είναι αυτοί που τα προτιμούν. Το να είναι κάποιος συνταξιούχος, μειώνει την πιθανότητα να έχει στην κατοχή του κάποιο κρυπτονόμισμα κατά 1-1,7 ποσοστιαίες μονάδες. Παράγοντες όπως το υψηλό εισόδημα και το υψηλό επίπεδο μόρφωσης, το να έχει κάποιος εμπειρία σε θέματα ψηφιακών χρηματοοικονομικών, αυξάνουν την πιθανότητα ενασχόλησης με τα crypto.
- Φύλο: Οι άνδρες τείνουν να επενδύουν περισσότερο σε crypto απ’ ότι οι γυναίκες. Το να είσαι άντρας αυξάνει, κατά μέσο όρο, την πιθανότητα να έχεις στην κατοχή σου τουλάχιστον ένα ψηφιακό νόμισμα κατά 2-2,2 ποσοστιαίες μονάδες. Παραδοσιακά, σημειώνει η BIS, οι γυναίκες τείνουν να είναι λιγότερο ριψοκίνδυνες από τους άντρες και γι’ αυτό είναι λιγότερο πιθανό να επενδύσουν στα crypto που μέχρι στιγμής εμφανίζουν τεράστια μεταβλητότητα. Αντιθέτως, η φυλή δεν παίζει κανένα ρόλο όσον αφορά την κατοχή κρυπτονομισμάτων.
- Αποδοχή: Ενώ η γνώση γύρω από τα crypto διαχέεται συνεχώς, μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού επενδύει σε αυτά. Το 2014 μόλις το 40% των Αμερικανών πολιτών γνώριζε τουλάχιστον ένα κρυπτονόμισμα και αυτό ήταν κυρίως το bitcoin. Το ποσοστό αυξήθηκε στο 70% το 2019 και η τάση συνεχιστεί – που μάλλον συνεχίζεται – σε 1 με 2 χρόνια το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει ένα τουλάχιστον κρυπτονόμισμα. Ωστόσο, η αποδοχή και η χρήση των crypto δεν είναι σε υψηλά επίπεδα. Μόλις το 1,4% του αμερικανικού πληθυσμού είχε στην κατοχή του τουλάχιστον ένα κρυπτονόμισμα το 2019.
- Η ψηφιακή γνώση μετράει: Το επίπεδο ψηφιοποίησης ενισχύει τη γνώση για τα crypto κατά περίπου 16-17 ποσοστιαίες μονάδες.