THEPOWERGAME
Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για το ψηφιακό κράτος που χτίζει η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει τους δείκτες DESI (Digital Economy and Society Index) για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και η χώρα μας ευελπιστεί σε μια καλύτερη θέση απ’ ότι της επιφύλαξε ο δείκτης DESI 2020.
Η περυσινή ανακοίνωση του DESI 2020 αποτέλεσε μια «κηλίδα» για το ελληνικό κράτος. Eμφάνισε τη χώρα μας 27 η μέσα σε 28 χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένου της Μεγ. Βρετανίας, ή 26 η χώρα χωρίς τη Μεγ. Βρετανία. Μόνον η Βουλγαρία είχε χειρότερη θέση από την Ελλάδα αναφορικά με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας από το κράτος, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις, κατετάγη πέρυσι στην τελευταία θέση της Ε.Ε. Οι δύο αυτές χώρες, Ελλάδα και Βουλγαρία, σύμφωνα με τον δείκτη DESI 2020, ήταν οι χώρες που στην τελευταία πενταετία 2015-2020, είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη υποχώρηση στην τιμή του δείκτη DESI.
Για φέτος η χώρα αναμένει σίγουρα μια καλύτερη θέση. Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η νέα θέση, αλλά όλοι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα βρίσκεται στην προτελευταία της Ε.Ε. Ωστόσο δεν αναμένεται να έχει ανέβει πολύ, γιατί η αξιολόγηση του DESI 2021 θα βασίζεται σε δεδομένα του Σεπτέμβρη 2020. Κάθε χρόνο ο δείκτης απεικονίζει το ενσταντανέ του ψηφιακού κράτους και της ψηφιακής κοινωνίας, του Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους. Ο δείκτης DESI 2020 που είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο του 2020, απεικόνιζε την εικόνα που είχε το ελληνικό ψηφιακό κράτος το Σεπτέμβριο του 2019.
Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2020, η χώρα είχε κάνει πολλά και σημαντικά βήματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Κυρίως όμως σε θεσμικό επίπεδο. Η ψήφιση του επιτελικού κράτους (ν. 4622/20219), της νέας οργάνωσης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (ν. 4623/2019) και η ψήφιση του ηλεκτρονικού κώδικα επικοινωνιών (ν. 4727/2020), είναι τα πιο σημαντικά από αυτά.
Σημειώνεται ότι με τον ν. 4727/2020 η Ελλάδα για πρώτη φορά στα 40 χρόνια συμμετοχής της Ε.Ε., από ουραγός γίνονταν πρωτοπόρος, υιοθετώντας πρώτη μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ψήφιση του νόμου αφορούσε τελικά τρεις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ((ΕΕ) 2016/2102, (ΕΕ) 2019/1024) και (ΕΕ) 2018/1972) που αφορούσαν στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση και τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες.
Επίσης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 είχε δημιουργηθεί η ενιαία πύλη ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, το γνωστό πλέον «gov.gr», ενώ είχε ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕΔ) στην ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) που επέβαλε στα «υπουργεία να μιλήσουν μεταξύ τους». Ακόμη είχε τεθεί σε λειτουργία η πρωτοποριακή διεθνώς υπηρεσία των «εξοδόχαρτων» της καραντίνας μέσω του 13033, ενώ παράλληλα από το Σεπτέμβρη του 2020 είχε δρομολογηθεί η αδειοδότηση των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με άδειες κινητής τηλεφωνίας 5 ης γενιάς.
Τέλος, είχαν γίνει σημαντικά βήματα για να ξεκολλήσει ο δείκτης συνδέσεων νέας γενιάς (ή υπερυψηλών ταχυτήτων) από το μηδέν που βρίσκονταν μέχρι και το 2019. Οι συνδέσεις με ταχύτητες άνω των 100 Μbps τον Δεκέμβριο του 2020 αντιστοιχούσαν στο 5,8% του συνόλου των ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας, έναντι 1,8% που ήταν στο τέλος του 2019 και 1,1% που ήταν τον Ιούνιο του ίδιου έτους.
Ωστόσο τον Σεπτέμβριο του 2020 το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν είχε παρουσιάσει την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, δηλαδή την στρατηγική της χώρας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, δεν είχε υλοποιήσει (σε συνεργασία με τρίτους) το «emvolio.gov.gr», μια εμβληματική υπηρεσία για τη χώρα και διεθνώς, ενώ επιπλέον δεν είχαν υπερδιπλασιασθεί οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης μέσω του gov.gr όπως συμβαίνει σήμερα. Τέλος οι Έλληνες δεν είχαν ακόμη 5G ταχύτητες στο κινητό τους, όπως συμβαίνει σήμερα γεγονός που ανέβασε πολύ τη χώρα στην κατάταξη με τα δίκτυα νέας γενιάς. Τέλος, οι Έλληνες χρήστες δεν έχουν ακόμη πολλές συνδέσεις αμιγώς οπτικών ινών, που προσφέρουν ταχύτητες 1 Gbps και άνω.
Επομένως ο τελευταίος χρόνος που δεν θα συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη DESI 2021 ήταν «πυκνός» για το ψηφιακό γίγνεσθαι της χώρας. Θα μπορούσε δε να δώσει στη χώρα, μια καλύτερη αξιολόγηση, απ’ ότι θα της προσδώσει ο δείκτης DESI 2021. Αυτό αναμένεται να συμβεί με το δέικτη DESI 2022 που θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι του επόμενου έτους. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, εκτός από εφέτος, η ανακοίνωση του δείκτη DESI γίνονταν μέσα στον μήνα Ιούνιο