THEPOWERGAME
Με νέους όρους προωθούνται τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, όπως ξεκαθάρισε χθες η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Κατά τη διάρκεια ομιλίας στο συνέδριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) η κα Σδούκου είπε πως για την αξιολόγηση των αιτήσεων δεν θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα, όπως μέχρι σήμερα. Αντίθετα θα δημιουργηθεί ένα ειδικό σύστημα το οποίο θα αξιολογεί και θα κατατάσσει τις αιτήσεις με βάση σειρά κριτηρίων που δεν θα είναι μόνο ενεργειακά (δηλαδή η κατάσταση μιας κατοικίας) αλλά και κοινωνικά. Επιπλέον, τα κονδύλια δεν θα μοιράζονται ανά περιφέρεια, αλλά ανά νομό. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο.
Μεταξύ των οικονομικών κριτηρίων, όπως ανέφερε η κα Σδούκου περιλαμβάνονται η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται με την πρόταση που θα καταθέτει ένα νοικοκυριό, η παλαιότητα της κατασκευής, η αρχική ενεργειακή κλάση, το εισόδημα της οικογένειας. Θα αξιολογούνται, επίσης, και οι βαθμοημέρες θέρμανσης ή ψύξης, δείκτης που μετράει σε πόσους βαθμούς και για πόσες μέρες η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη ή υψηλότερη από μια βασική θερμοκρασία άνεσης. Θα αξιολογούνται και κοινωνικά κριτήρια και θα ενισχύονται οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, κ.α. Στο σύστημα αξιολόγησης κάθε κριτήριο θα έχει προκαθορισμένη βαρύτητα ώστε να προκύπτει μια βαθμολογία από την οποία θα κρίνεται η ένταξη ή όχι στο νέο «Εξοικονομώ».
Η κατανομή των πόρων θα γίνεται ανά νομό κυρίως επειδή είναι διαφορετικές οι ανάγκες σε μια ορεινή περιοχή από μία πεδινή περιοχή της ίδιας περιφέρειας. Επιπλέον θα ενταχθεί στο νέο «Εξοικονομώ» και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα είναι υποχρεωτική για την κατάθεση αίτησης ενώ θα επιδοτείται η έκδοσή της.
Για να ενταχθούν περισσότερα νοικοκυριά (υπολογίζεται αρχικά πως θα φτάσουν τα 50.000) η κα Σδούκου εξήγησε πως θα επαναπροσδιοριστούν τα όρια επιδότησης κάθε δικαιούχου. Στόχος του ΥΠΕΝ επανέλαβε η γενική γραμματέας είναι να φτάσουν τα κεφάλαια το ένα δισ. ευρώ μαζί με την προβλεπόμενη μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Για το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» που αφορά ενεργειακή εξοικονόμηση δημοσίων κτιρίων η κα Σδούκου είπε πως υπάρχει καθυστέρηση. Πρόσθεσε πως αυτή την περίοδο στο υπουργείο επεξεργάζονται τον οδηγό του προγράμματος που φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η επιδότηση στο «Ηλέκτρα» θα φτάνει το 70% και οι φορείς που θα εντάσσονται θα λαμβάνουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Στο «Ηλέκτρα» θα μπορούν να ενταχθούν φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, νοσοκομείων, γραφείων, σχολείων και άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κ.α..