THEPOWERGAME
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ δωρίζουν δισεκατομμύρια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά διευρύνεται αντί να γεφυρώνεται το χάσμα στην εισοδηματική ανισότητα.
Η φιλανθρωπία ποτέ δεν είχε προσελκύσει τόσα μεγάλα κεφάλαια, παρατηρούν οι ειδήμονες. Υπό μια έννοια, η σημερινή είναι η χρυσή εποχή της φιλανθρωπίας επειδή είναι η εισοδηματική ανισότητα δεν ήταν ποτέ τόσο διευρυμένη.
Μολονότι η Σκοτ ΜακΚένζι, πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος, και ο Γουόρεν Μπάφετ δωρίζουν υπέρογκα ποσά, ο προσωπικός τους πλούτος αυξάνεται χάρη κυρίως, σε ένα πρωτάκουστο χρηματιστηριακό ράλι που συντελείται ακόμη εν μέσω μιας ιστορικής πανδημικής κρίσης.
Επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν, στο μεταξύ, πως τα πραγματικά έσοδα των εργαζομένων χωρίς απολυτήριο σχολείου έχουν μειωθεί κατά 15% από το 1980. Παράλληλα, οι αποδοχές ενός διευθύνοντος συμβούλου αυξήθηκαν κατά 1.007% την περίοδο 1978-2018, ενώ ενός μέσου εργαζόμενου μόνον κατά 11,9%.
Μετά τον χωρισμό της από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο προ διετίας, η ΜακΚένζι αποφάσισε να θέσει νέα μέτρα και σταθμά στη φιλανθρωπία.
Δώρισε 8,5 δισ. δολάρια μέσα σε 12 μήνες, κατανέμοντας αυτό το υπέρογκο ποσό σε εκατοντάδες μικρούς οργανισμούς που είχαν μείνει απαρατήρητοι.
Από το 2019 συμμετέχει στην εκστρατεία GivingPledge, όπου συμμετέχουν υπερβολικά πλούσιοι άνθρωποι που έχουν υποσχεθεί πως θα προσφέρουν το μεγαλύτερο κομμάτι των περιουσιών τους όσο ζουν.
O Γούορεν Μπάφετ, ένας από τους εμπνευστές της εκστρατείας, έχει δεσμευτεί πως θα δώσει το 99% της καθαρής αξίας της περιουσίας του, δηλαδή εξαιρουμένων των όποιων υποχρεώσεων.
Μέχρι στιγμής, όμως, η δέσμευση αυτή φαίνεται να είναι ατέρμονη. Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, η περιουσία του έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε μια 16ετία, φθάνοντας τα 104 δις δολάρια. Ανάλογη είναι η περίπτωση της ΜακΚένζι.
Από το 2019, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου των μετοχών στον αμερικανικό τεχνολογικό κλάδο, η καθαρή περιουσία της ΜακΚένζι έχει εκτοξευθεί από τα 37 στα 62 δισ. δολάρια.
Το διαζύγιο δε, του Μπιλ Γκέιτς με την Μελίντα Φρεντς Γκέιτς απασχόλησε τη διεθνή κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό διότι επικρατεί ανησυχία για το εάν θα επηρεαστεί η εύρυθμη λειτουργία του φιλανθρωπικού ιδρύματος τους που ήταν συνυφασμένο με την κοινή τους πορεία επί μια 27ετία.
Η παραίτηση του Μπάφετ από το ίδρυμα ως καταπιστευματοδόχος θεωρήθηκε αρνητική ένδειξη.
Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει την απόφασή του, τονίζοντας πως «κατά τη διάρκεια δεκαετιών έχω συσσωρεύσει ένα σχεδόν ασύλληπτο ποσό κάνοντας απλά αυτό που αγαπώ. Η κοινωνία γνωρίζει πως θα αξιοποιήσει τα χρήματά μου, εγώ όχι».