THEPOWERGAME
Μετράει αντίστροφα η επίσημη έναρξη του Ηρακλή ΙΙ, καθώς ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2009.
Οι τράπεζες είναι ήδη έτοιμες να υποβάλλουν επισήμως τα νέα αιτήματα ένταξης των διαδοχικών τιτλοποιήσεων στις οποίες προχωρούν, κάτω από την ομπρέλα του Ηρακλή ΙΙ.
Μέσω του σχήματος αυτού, που αποτελεί παράταση του πρώτου προγράμματος από τον Απρίλιο φέτος έως τον Οκτώβριο του 2022, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν άλλα 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις.
Στην πρώτη φάση του Ηρακλή Ι, τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 31,3 δισ. ευρώ και άλλα τόσα , 30 – 32 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα μειωθούν μέσα από στον Ηρακλή ΙΙ.
Τα οφέλη για τις τράπεζες δεν είναι μόνο οι κρατικές εγγυήσεις που κάνουν πιο αποτελεσματικές τις τιτλοποιήσεις, αλλά και η διευκόλυνση πλέον στις διεθνείς αγορές για πρόσβαση σε κεφάλαια (με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων κάθε μορφής κ.α.)
Πέραν της παράτασης, το «καινούργιο» που φέρνει ο νέος Νόμος είναι η διευθέτηση του ζητήματος που έθεσαν οι εταιρίες διαχείρισης δανείων (servicers) σχετικά με τον χρόνο τήρησης των στόχων, σύμφωνα πάντα με τα επιχειρησιακά τους πλάνα.
Λόγω της πανδημίας και της αναστολής των πλειστηριασμών, οι εταιρίες αυτές δεν μπόρεσαν προφανώς να πετύχουν τους στόχους τους, στον επιθυμητό βαθμό και στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν να δοθεί περίοδος χάριτος πάνω και από τους 24 μήνες (αν είναι δυνατόν να φθάσει τους 36 μήνες).
Ο λόγος που επιμένουν σε αυτό οι servicers έγκειται στο ότι αν δεν τηρήσουν εντός της προθεσμίας τους στόχους που έχουν τεθεί , κατά 20% κατ΄ ελάχιστον , τους επιβάλλεται υποχρεωτικά ποινή (penalty) μέσω μείωσης της προμήθειας που θα λάμβαναν κατά 20%.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη που θα ορίζει την παράταση της προθεσμίας για την επίτευξη των στόχων, αλλά με σαφή όρια και προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πηγές, η περίοδος χάριτος αρχίζει από τη στιγμή που το Δημόσιο χορηγεί τις εγγυήσεις και διαρκεί για 24 μήνες ώστε να πετύχουν οι εταιρίες διαχείρισης τους στόχους τους.
Μόνο σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης όπως ένας κλυδωνισμός στις διεθνείς αγορές ή σε επίπεδο οικονομίας στο βαθμό που θα επηρέαζε την πορεία των τιτλοποιήσεων, τότε και μόνο τότε, θα μπορεί ο υπουργός Οικονομίας και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης του άρθρου 17, να χορηγήσει ως παράταση της περιόδου χάριτος, για ένα επιπλέον εξάμηνο. Άρα σε μία τέτοια περίπτωση, η περίοδος χάριτος φθάνει τους 30 μήνες.