THEPOWERGAME
Καθώς η πανδημία υποχωρεί, η χώρα μας εισέρχεται σε μια νέα κανονικότητα.
Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της κανονικότητας είναι η οικονομική ανάκαμψη, το ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το τεράστιο ψηφιακό άλμα όσον αφορά τις ψηφιακές συναλλαγές του κράτους με τον πολίτη.
Ταυτόχρονα μπαίνουν οι βάσεις για την οικοδόμηση μιας όσον το δυνατόν πραγματικής ευημερίας. Μιας ευημερίας η οποία θα διαχέεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Βασική παράμετρο αυτής της ευημερίας αποτελεί, το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το οποίο ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ελλάδα λόγω της ταχείας και αποτελεσματικής δουλειάς του Πρωθυπουργού αλλά και ολόκληρης της Κυβέρνησης, ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις και σε δάνεια.
Ουσιαστικά, το σχέδιο αυτό είναι ένας πολύ καλά μελετημένος οδικός χάρτης 175 συγκεκριμένων έργων, επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με 4 πυλώνες:
Ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας με αιχμή την Υγεία και την Παιδεία. Πράσινη οικονομία και εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ένα σχέδιο το οποίο καλύπτει όλη την Ελλάδα. Μαζί με τα κονδύλια του ΕΣΠΑ αλλά μαζί και με τις ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι τα συνολικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Ώστε, σε ορίζοντα 7ετίας, να δημιουργηθούν επιπλέον 200.000 θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%.
Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα όμως, για να μην έχουμε κάποιο πισωγύρισμα, θα πρέπει τουλάχιστον να θωρακιστούμε για το ενδεχόμενο επανάκαμψης της πανδημίας.
Αυτό σημαίνει: ικανή επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, σωστή εφαρμογή του πιστοποιητικού Covid ώστε να απολαύσουμε ένα πιο ελεύθερο και ασφαλές καλοκαίρι και φυσικά πιστή τήρηση των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση κατόπιν εισηγήσεων της Επιτροπής.
Όλα αυτά είναι πολύ κρίσιμα, γιατί τυχόν υπερβολική χαλάρωση που μπορεί να προκληθεί από το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, μπορεί να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα της πανδημίας με καταστροφικά αποτέλεσμα τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό πεδίο.
Με λίγα λόγια, πάντα με την απαραίτητη προσοχή, γυρίζουμε τη σελίδα της πανδημίας και αρχίζουμε πια να γράφουμε τη σελίδα της ευημερίας, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι: ο μεγάλος κίνδυνος υπάρχει όταν όλα μοιάζουν ασφαλή.