THEPOWERGAME
Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από το Λαύριο στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είναι μία από τις διασυνδέσεις που προωθούνται για την επόμενη δεκαετία. Όπως είπε ο κ. Σκρέκας μέχρι το 2030 θα επενδυθούν περίπου 10 δισ. ευρώ στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα νησιά και το εξωτερικό, καθώς και για την αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, ώστε να στηριχθεί και ο στόχος για αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, μαζί με τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων (κατοικιών, επιχειρήσεων και δημοσίου) περιλαμβάνονται στις πρώτες προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης που θα απορροφήσουν κονδύλια ακόμα και μέσα στη φετινή χρονιά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή εκδήλωση.
Ο διαγωνισμός για την τέταρτη φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων αφορά στη τη διασύνδεση της Σαντορίνης, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σερίφου ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021. Οι επιμέρους συνδέσεις είναι Λαύριο – Σέριφος, Σέριφος – Μήλος, Μήλος – Φολέγανδρος, Φολέγανδρος – Σαντορίνη και Σαντορίνη – Νάξος, καθώς και τη σύνδεση Σερίφου με Σίφνο. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 410 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο Ανάπτυξης χρηματοδοτεί με 195 εκατ. ευρώ την τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων καθώς και την εναέρια γραμμή των 400 KV Κόρινθος – Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου. Όπως αναφέρεται στο ελληνικό σχέδιο πρόκειται για έργα «που θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας ενώ παράλληλα αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην θαλάσσια επικράτεια μας και στην Πελοπόννησο. Διευκολύνουν επίσης τη μείωση του κόστους ενέργειας οδηγώντας σε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους ενεργειοβόρους κλάδους της οικονομίας». Όπως είπε χθες ο κ. Σκρέκας, το έργο θα επιτρέψει στην χώρα να απαλλαγεί από 175.000 τόνους εκπομπών ρύπων καθώς θα κλείσουν μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στα νησιά που λειτουργούν με πετρέλαιο.
Η τέταρτη φάση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το 2024. Σε εξέλιξη είναι, επίσης, οι εργασίες για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Σε δεύτερο στάδιο, για την περίοδο 2024 – 2029 θα προχωρήσει η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος) με κόστος 1,5 δισ. ευρώ και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με κόστος 935 εκατ. ευρώ. Το έργο περιλαμβάνει τις διασυνδέσεις Σκύρου-Λέσβου-Λήμνου-Χίου-Σάμου με την Εύβοια στα δυτικά, την Θράκη στα βόρεια και την Κω στα νότια. Για τα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν προωθείται σχήμα στήριξης υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ και μονάδων αποθήκευσης που έχει κατατεθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Βέβαια οι περισσότερες από τις 150.000 θέσεις εργασίας που προβλέπεται να δημιουργηθούν στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την ενέργεια θα προέλθουν από τα έργα εξοικονόμησης σε κατοικίες και κτήρια του δημοσίου και επιχειρήσεων. Πρόκειται για τα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιο.