THEPOWERGAME
Να αποκεντρώσει το οικοσύστημα των νεοφυών εταιρειών στην Ελλάδα, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο κυρίως στην Αττική, επιχειρεί η κυβέρνηση.
Και θα το επιδιώξει μέσα από την παροχή εξειδικευμένων τοπικών κινήτρων για τη σύσταση startups σε περιφέρειες της χώρας που έχουν σήμερα μηδενική σχεδόν παρουσία στον εθνικό χάρτη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Μια τέτοια περιφέρεια είναι, για παράδειγμα, αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας η εκπροσώπηση στο εθνικό τοπίο της καινοτομίας είναι σήμερα ισχνή. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Elevate Greece, δυο στις τρεις startup επιχειρήσεις έχουν έδρα την Αττική και συνολικά τρεις στις τέσσερις βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Την καθιέρωση τοπικών κινήτρων για την περαιτέρω αποκέντρωση του οικοσυστήματος και την τόνωση της επιχειρηματικότητα στην ελληνική περιφέρεια προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το υπουργείου Ανάπτυξης. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, δια στόματος του υπουργού, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, και του υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρίστου Δήμα, γνωστοποίησε ότι θέτει στο μικροσκόπιό της περιοχές με αδύναμες επιδόσεις στην «παραγωγή» startup εταιρειών.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου για τον νέο διαγωνισμό, που ξεκινά για τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece, το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε συνομιλία με συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας ώστε να υιοθετηθούν πρόσθετα κίνητρα για την ανάπτυξη startups.
Στο μικροσκόπιο η Δυτική Μακεδονία
«Είναι βασικό στοίχημα της κυβέρνησης και μας απασχολεί ειδικά στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας, όπου πρέπει να υπάρξει στροφή από τους λιγνίτες, που αποτελούσαν στο παρελθόν το μοναδικό σημείο αναφοράς, σε νέες δομές παραγωγής. Έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από δράσεις και εξετάζουμε πρόσθετα κίνητρα σε συνεργασία με την περιφέρεια για να ενεργοποιήσουμε την νεοφυή επιχειρηματικότητα στην περιοχή» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
«Για την ανάπτυξη των startup επιχειρήσεων και σε άλλες περιοχές βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις Περιφέρειες για την δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν μπορούμε να γεμίσουμε την Ελλάδα με νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε το οικοσύστημα, πάντα στο πλαίσιο του Elevate Greece”, σημείωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας,
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, τα εν λόγω κίνητρα θα προστεθούν σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που «τρέχουν» σήμερα για την ενίσχυση της καινοτομίας και τη δικτύωση του ελληνικού οικοσυστήματος. Πρόκειται για κίνητρα, όπως οι επενδυτικοί άγγελοι, η έκπτωση 50% από το φορολογικό εισόδημα, η δράση για την ενίσχυση της ρευστότητας με τη μορφή μη επιστρεπτέας προκαταβολής, το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης μετοχών και άλλα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν τόσο ο υπουργός όσο και ο υφυπουργός, για τη στήριξη του οικοσυστήματος νεοφυούς επιχειρηματικότητας έχουν προβλεφθεί συνολικά και μέσα από οριζόντια προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης περί τα 600 εκατ. ευρώ.
Εθνικά βραβεία
Στην ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στοχεύει και η καθιέρωση των πρώτων Εθνικών Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece», που παρουσιάστηκαν σήμερα.
Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 10 κατηγορίες βραβείων, τα οποία θα απονέμονται θα απονεμηθούν σε ελληνικές startups κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη επιτροπή. Τα βραβεία θα συνοδεύονται και από χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα φτάνει -ανά περίπτωση- και τις 50.000 ευρώ.