THEPOWERGAME
Μολονότι η Fed δεν υπονόησε αλλαγές στη νομισματική πολιτική της, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου προχώρησαν σε μια θετική αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την ανάπτυξη της οικονομίας και την πορεία του πληθωρισμού, θεωρώντας πιθανή τουλάχιστον μια αύξηση του κόστους δανεισμού νωρίτερα από ό,τι αναμένοταν. Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) προβλέπουν, ειδικότερα, αύξηση των επιτοκίων στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου εντός του 2023. Τον Μάρτιο είχαν συνεκτιμήσει πως τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το 2024.
Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones έχασε 300 μονάδες μετά την ανακοίνωση της Fed, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq εμφάνιζαν απώλειες από 0,9% έως και 1%. Στο 1,5% αναρριχήθηκε η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Στο υψηλό 12μήνου έφθασε στιγμιαία η απόδοση του διετούς ομολόγου.
Αναλυτικότερα, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed για την ανάπτυξη κινείται στο 7% αντί του 6,5% που ήταν τον Μάρτιο. Η ανεργία θα υποχωρήσει στο 4,5%, όπως είχε εκτιμηθεί προ τετράμηνου. Όμως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4%, αρκετά υψηλότερα από το 2,4% που είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο. Εντούτοις, θα υποχωρήσει στο 2,1% το 2022, επιβεβαιώνοντας το βασικό αφήγημα της Fed αλλά και άλλων κεντρικών τραπεζών πως η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων είναι προσωρινή λόγω της αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας μετά τη βαθιά ύφεση της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Δεκατρία από τα 18 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Fed διαβλέπουν τουλάχιστον μια αύξηση των επιτοκίων εντός του 2023 λόγω της μεγάλης προόδου των εμβολιασμών.
Πάουελ: Η ανάπτυξη παραμένει ανολοκλήρωτη
Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη διήμερη συνεδρίαση πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει υποστηρικτική. Δηλαδή το βασικό επιτόκιο θα κινείται στο υφιστάμενο φάσμα του μηδέν με 0,25% και οι μηνιαίες αγορές ομολόγων θα μένουν σταθερές στα 120 δισ. δολάρια μέχρι να εδραιωθεί η ανάπτυξη, η οποία παραμένει ανολοκλήρωτη, και να διασφαλιστεί η πλήρης απασχόληση.
Ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ορισμένους κλάδους παραμένει αρκετά χαμηλότερη από τα προ πανδημίας επίπεδα. Υπογράμμισε επίσης πως η θετική αναθεώρηση των προβλέψεων για το κόστος δανεισμού στην οικονομία δεν αντικατοπτρίζει μια επίσημη αλλαγή στη ρότα της νομισματικής πολιτικής καθώς «ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στην οικονομία». Ήταν όμως αισιόδοξος για την τόνωση των μισθών.
Μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού τον Μάιο
Στις ΗΠΑ σημειώθηκε τον Μάιο η ταχύτερη άνοδος του δομικού πληθωρισμού, δηλαδή εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, από το 1992, με την άνοδο των τιμών να γίνεται αντιληπτή σε διάφορους τομείς της οικονομίας από τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια και τα είδη ένδυσης.
Εκτός την εξαιρετικά επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, που ασκεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, παρατηρείται μεγάλη άνοδος στις τιμές των εμπορευμάτων που θέτει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άνοδος των τιμών ειδικότερα στις δυο πλευρές του Ατλαντικού διαδέχεται μια ιστορική ύφεση λόγω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Όπως έχουν επισημάνει σε αρκετές περιστάσεις οι κεντρικοί τραπεζίτες όχι μόνον στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη, η υφιστάμενη ενίσχυση του πληθωρισμού απεικονίζει τη μετάβαση της παγκόσμιας οικονομίας στην ομαλότητα ύστερα από ένα πολύμηνο πάγωμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα του κλάδου των υπηρεσιών.
Ανησυχίες για την αναδίπλωση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης λόγω της αύξησης του πληθωρισμού είναι αντιληπτές σε όλες τις γωνιές του ανεπτυγμένου κόσμου. Στη Μεγάλη Βρετανία, παραδείγματος χάριν, ο πληθωρισμός ξεπέρασε απρόσμενα τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια διετία καθώς διαμορφώθηκε στο 2,1% έναν μήνα πριν. Στον Καναδά, ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 3,6% τον Μάιο του 2021 από το 3,4% τον Απρίλιο, υπερβαίνοντας το 3,5% που είχε προβλεφθεί.
Βέβαια, ένα κομμάτι των προβλέψεων για τον περιορισμό των νομισματικών μέτρων στήριξης που έχουν υιοθετηθεί από την αρχή της πανδημίας φαίνεται να έχει αφομοιωθεί από τις αγορές δημόσιου χρέους. Φέρ’ ειπείν, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έχει αναρριχηθεί από το 0,9% τον Ιανουάριο στο 1,487% χθες, πριν την ανακοίνωση της Fed. Αλλά αυτό δεν αποκλείει τον ενδεχόμενο έντονων διακυμάνσεων στις αγορές, δεδομένου ότι ορισμένοι αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως οι τοποθετήσεις σε ομόλογα θα μειωθούν νωρίτερα.